Překrmování psů může být v létě problém. V horku jim odlehčeme stravu a chraňme je před přehřátím

28. červen 2022

I naši čtyřnozí miláčci trpí při horkých letních dnech. Jaká je správná strava psů v takovém počasí a co je naopak nevhodné dávat jim do misky? Zdravotní rizika teplého počasí pro psy a kočky. 

Odborník na výživu psů a koček Jiří Švihálek hovoří v naší radioporadně na téma: krmivo v teplých dnech a předcházení žaludečním problémům u našich mazlíčků.

Jiří Švihálek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

U lidí je přirozené, že když je větší teplo, tak mají větší chuť na lehčí jídla a méně tučná jídla. Je to podobné u zvířat? Mají svoje chutě?

Mají svoje chutě a pudy. A já to vždy přirovnávám k tomu, když k nám lidé volají s dotazem, že jim v horku pejsek méně zkonzumuje, že bychom si také nedali ve vedru kachnu s knedlíkem a se zelím, ale spíš nějaký salátek. Takže je dobré teď stravu odlehčit, ale netlačit na to, že pejsek toho moc nesní.

Čtěte také

Co to znamená odlehčit? Dávat méně granulí nebo zvolit úplně jinou speciální a odlehčenou stravu?

Pokud chceme zůstat granulí, tak třeba nemusíme volit tolik tučné granule, ale třeba odlehčené, jako jsou například jehněčí, s bílou rybu nebo něco takového.

Nebo můžeme vyměnit granule za syrovou potravu, například tzv. barf, který obsahuje i vodu. Dá se říci, že 70 procent masové složky je voda a 30 procent jsou proteiny, tuky a podobně. V ten moment dostáváme do pejska nejen chuť, na kterou je od přírody zvyklý, ale i vodu.

Pejsek se neumí potit, nemá potní žlázy. Potí se jen tlapkami, a to je minimum, co potřebuje pro své ochlazení. Dávejme pozor na přehřátí.
Jiří Švihálek, odborník na výživu psů a koček

Co psychický stav a psychické vypětí psa v létě, když ho bereme s sebou na dovolenou? Někdy trvá třeba i týden, než se vrátí zase ke svému normálnímu režimu.

Čtěte také

Ano, sousloví běžný režim je pro ně velmi důležité. Cesta může vašeho miláčka nějakým způsobem vyčerpat, proto bychom při delších cestách měli mít naplánovány procházky a dostatek pití i nějaké ty pamlsky jako odměnu. A pro ně je zajímavé právě procházka, kterou nezná, objeví zase něco jiného.

Ale zase nějaká delší změna je potom pro ně složitá. Musíme si vše naplánovat tak, abychom se zvířeti věnovali, aby měla dostatek pohybu, a musíme brát v potaz i počasí. My se potíme a tím se přirozeně ochlazujeme. Ale pejsek se neumí potit, nemá potní žlázy. Potí se prakticky jen tlapkami, a to je minimum na to, co potřebuje pro své ochlazení.

Jak můžeme našeho pejska ochladit? Sprchovat ledovou vodou se absolutně nedoporučuje, co ale třeba studená voda nebo nějaké chladnější potraviny?

Čtěte také

U pejsků musíme nad tím přemýšlet trošičku jinak. Dají se ochlazovat tlapky nebo se může dát přes pejska ručník namočený do studené vody. Samozřejmě neměli bychom v žádném případě sprchovat ledovou vodou a měli bychom si dokonce dávat pozor i na ledovou vodu v misce nebo zmrzliny.

Jak se říká, všeho moc škodí. A když pejsek hodně hltá ledové, tak potom prakticky může dojít i k zánětům žaludku. My si na zmrzlině pochutnáme, ale je sladká a cukr v ní ještě není zrovna v dobré kombinaci s tím chladem.

A jak chránit pejska před vedrem?

Čtěte také

Přehřátí od sluníčka může být pro mnoho pejsků, hlavně těch starších, fatální. Takže v prvé řadě dávat pozor na přehřátí. My jsme zvyklí, když jdeme po ulici nebo po pláži v písku, tak si nasadíme nějaké boty nebo žabky, což ale pejsek nemá. Pokud zjistíme, že se pohybujeme po opravdu horkém chodníků, může to pejskovi popálit polštářky tlapek.

Takže bychom mu měli pořídit takové návleky jako ponožky, není to žádná ostuda. A pejska tím prakticky ochráníme před zraněním a popálením tlapek.

Jana Kudyvejsová a Jiří Švihálek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Jiřím Švihálkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související