„Maxipes“ Bentley, vítěz tří soutěží 50. ročníku Krajské výstavy psů všech plemen v Hradci Králové

4. červen 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:46 Rozhovor se zpěvačkou Jitkou Zelenkovou
  • 05:23 Jakých chyb se vyvarovat při sportování o dovolené
  • 10:01 Káva a její blahodárný vliv na funkci jater
  • 14:12 Jaká kola jsou v současnosti nejžádanější a proč
  • 17:25 Módní trendy a boty
  • 21:02 Představíme vám nejkrásnějšího psa regionu
  • 26:12 Rozhlasová anketa Šarmantní osobnost roku pokračuje

Absolutním vítězem 50. ročníku Krajské výstavy psů všech plemen v Hradci Králové se stal opravdový krasavec, tříletý bernský salašnický pes Bentley. Ten si vůbec nezadá s populárním Maxipsem Fíkem. Tak se prosím seznamte!

Bentleyho a jeho páníčka Leoše Kamenického z Týniště nad Orlicí jsem pozvala k rozhlasovému mikrofonu.

Moc blahopřejeme k úspěchu. Máme tady tři nádherné vítězné poháry. Všechny tři soutěže Bentley vyhrál.
Moc děkuji. Opravdu to bylo neskutečné. S manželkou jsme se o tom bavili, protože to byla neskutečná jízda. Při výstavě byla drobná nepřízeň počasí, takže jsme zmokli, stihli jsme ještě odjet domů a vysušit se. Bylo to vážně neuvěřitelné.

Čtěte také

Byly to nervy, já byl šíleně nervózní. Bentley byl po celém tom dni hodně unavený. Takže jsme podporovali jeden druhého a drželi jsme si palce.

Představte nám Bentlyho. Já bych přímo řekla, že je to bratr Maxipsa Fíka. Je nádherný. Kolik vlastně váží?
Je to Bently, Petrovické louky, bernský salašnický pes. Je mu 3,5 let, jde o člena naší chovatelské stanice. Je uchovněný, může mít už své štěňátka.

Máte tedy celou chovatelskou stanici a jednu šampiónku už máte doma.
Máme junior šampiónku, je to sestra Bentlyho, jmenuje se Blackberry. Ta si vyběhala titul juniorského šampióna a bojujeme dál o seniorského šampióna.

Čtěte také

Co vše obnáší taková příprava na velkou soutěž? Protože se zúčastnilo na 650 psů a vy jste vyhráli.
Psa připravujeme na soutěže už od štěněte. Když se nám narodí štěňátka, tak se je pokoušíme stavět do výstavního postoje. Snažíme se je navádět do výstavních kruhů a snažíme je také socializovat. Protože to je nesmírně důležité pro vztah chování toho zvířete ve výstavním kruhu.

Další věcí je pak příprava exteriéru onoho psa. Všichni jsou na výstavách připraveni, jsou načesaní a vykoupaní, mají voňavé kožíšky.

Je to takový velký kadeřnický salon u vás, dá se to tak říct?
Opravdu je to velký kadeřnický salon. Máme spoustu přípravků, ať už to jsou šampóny či kondicionéry. Když koupeme celou smečku, tak je to práce nejméně na dvě hodiny.

Čtěte také

Proč jste se rozhodli pro chov právě bernského salašnického psa?
To je takové mé přání z mládí. Psi mě doprovázeli už od malička a chtěl jsem vždy velkého psa. A k 30. narozeninám jsem dostal svého prvního bernského salašnického psa od rodiny a přátel. Tam začala ta láska a výstavní dráha, kariéra chovatelství a všechno.

Kdybychom tuto rasu představili po povahové stránce, jací jsou to psi?
Bernský salašnický pes má ve svém standardu, že je to povahou klidný, vyrovnaný pes, sebejistý a nebojácný.

Pochází tedy ze Švýcarska?
Ano, je to švýcarské plemeno. První zmínka o něm je z roku 1904. Pochází z oblasti jižně od Bernu, z bernského středohoří Emmental.

Bernský salašnický pes Bentley a Leoš Kamenický hosty u mikrofonu Lady Klokočníkové

Asi není vůbec jednoduché krmit takového psa.
Co pes, to patnáctikilový pytel na měsíc. Dostávají granule. A sem tam dostanou pamlsek a nějakou kost na čištění zubů. Ale jinak je nekrmíme ničím jiným.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.