Pravá nosní dírka přináší do těla energii, levá naopak zklidnění, radí lektorka vědomého dýchání

30. září 2022

Vědomá kontrola intenzity dýchání ovlivňuje naše myšlení a pocity, ale i fyzickou kondici. Tohle vše jsem se dozvěděla od MgA. Petry Chmelařové, lektorky hormonální jógy a průvodkyně vědomým dýcháním. I nositelky krásné přezdívky "Píšťalka", protože ve Filharmonii Hradec Králové hraje na příčnou flétnu.

Můžeme představit vědomé dýchání těm, kteří o něm třeba ještě neslyšeli?
U vědomého dýchání nechybí vědomí, kdy dám pozornost jak do nádechu, tak i do výdechu. Toto používám kdykoliv, když se třeba cítím v nějakém napětí. Použiji jednoduše nádech a výdech k tomu, abych se cítila dobře až do uvolnění. To můžeme každý v sobě najít.

Kdyby kantoři začali vědomě dýchat, tak to krásně přenesou i na žáky. Vidím to doma, když jsem já zklidněná, tak je zklidněná i má dcera.
Petra Chmelařová, lektorka vědomého dýchání

Málokdo ale umí správně dýchat, většinou jde jen o povrchové dýchání. Když se naučíme dobře dýchat, můžeme zlepšit i svůj zdravotní stav?
Určitě dech souvisí s naším napětím. Lidé často dýchají velmi povrchově i s otevřenými ústy. Za mě by dech měl vypadat tak, že vedu nádech skrze nos, protože to je taková naše první čistička. A stejně tak výdech vedeme přes nos. Ale když cítím nějaké napětí, tak vedu sama sebe přes nějaké uvolnění a to může být přes uvolňující výdech třeba i s otevřenými ústy.

Čtěte také

Kde hledat kořeny metody vědomého dýchání?
Základy pocházejí z tradiční jógové praxe. Ale já si myslím, že je to vlastně naše přirozenost. Kdybychom pozorovali vyklidněné děti v relaxaci, když si třeba jen hrají, tak bychom tam přirozené dýchání mohli najít. Protože je to naše přirozenost. Ovšem život nás odmalička vede k nějakým napjatějším situacím a získáváme spoustu špatných návyků. Tedy vědomé dýchání je pouze cesta a návrat k přirozenosti.

Byla bych moc ráda, kdyby se tohle začalo učit už ve školkách, aby paní učitelky vědomé dýchání uměly. Aby to povědomí přešlo do škol a byla možnost třeba o přestávkách nebo před zahájením hodiny se prodýchat. Myslím si, že kdyby kantoři začali vědomě dýchat, tak to krásně přenesou i na žáky. Vidím to doma, když jsem já zklidněná, tak je zklidněná i má dcera.

Vy dokonce znáte i zajímavou metodu, jak se pomocí vědomého dýchání zbavit například trémy nebo když na sobě cítíme napětí?
Použiji techniku střídavého dechu. Naše tělo funguje tak, že se nadechuje střídavě intenzivně levou a pravou nosní dírkou.

Čtěte také

Můžete si to vyzkoušet, když přiložíte prst pod váš nos a sledujete intenzitu výdechů. Cítíte, jestli vydechuje více levá nebo pravá dírka, možná obě zároveň, to se také přes den stává.

A vaše tělo samovolně dýchá více pravou nosní dírkou v momentech, když potřebuje více aktivovat. Pravá nosní dírka nám přiváží do těla aktivní energii. Naopak, pokud chci zjemnit a zklidnit, tak používám dýchání skrze levou nosní dírku. Ta do našeho těla přivádí jemnější energii, zklidnění a ztišení.

Aktivně zacpu pravou nosní dírku a velmi jemně se nadechnu levou nosní dírkou. To doporučuji, když třeba někdo nemůže usnout. Lehne si na pravý bok, zacpe si pravou nosní dírku a úplně neslyšně se pokusí zpomalit a zjemnit nádechem přes levou nosní dírku až do usnutí.

Já to dělám v orchestru, když cítím nějaké napětí před sólem nebo zrychlené bušení srdce, použiji techniku střídavého dechu. Učím to i své žáky před koncerty a je to velmi jednoduché. Střídáme nádech a výdech pravou a levou nosní dírkou. Aby to bylo nenápadné, tak si ukazováček a prostředníček položím na oblast mezi obočím a palcem si zakryji pravou nosní dírku a nadechnu se levou. Potom zakryji levou nosní dírku a vydechnu pravou. Toto opakuji a střídám. Až se dostaví pohoda.

Celou radioporadnu o vědomém dýchání s lektorkou a flétnistkou Petrou Chmelařovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související