Práce terénní učitelky není doučování, jde o to pochopit, jak se učí a myslí, říká Petra Dočkalová

21. prosinec 2020 11:43

Pracuji s konkrétními potřebami svých klientů. Právě tak ve zkratce popisuje svoji práci terénní učitelka Petra Dočkalová. Její služby využívají především lidé z Náchoda a okolí. Nejmladšímu žákovi jsou tři, nejstaršímu pětašedesát let.   

Čtěte také

„To je cvičení na to, aby sis uvědomila co dělat, když se dostaneš do fáze, že už nevíš. Tak se zamyslet, co se vlastně děje v hlavě."
Bytovka v okrajové části Náchoda. Petra Dočkalová sedí u jednoho stolu s Katrin, šesťačkou jedné z místních základních škol.

„Cílem je, aby studenti pochopili, jak se učí a jak myslí. A co potřebují ke svému učení. Není to doučování," vysvětluje podstatu svých hodin pedagožka, která řadu let působila v klasické škole, teď se ale svým klientům snaží pomáhat individuálně.

Momentálně se s Katrin společně věnují angličtině.
„Studentka si prostě nepamatuje slovíčka. Má problém se je naučit nazpaměť, nejde jí to. Tudy cesta nevede. Tak hledáme řešení a šli jsme přes nástroj myšlenkové mapy. Town jako představa města a učí se, jak funguje paměť."

Do téhle rodiny chodí Petra Dočkalová dvakrát týdně poslední dva měsíce, výsledky se už dostavily.

Čtěte také

„Pomohlo mi to moc," říká Katrin a tahle slova potvrzuje i její otec Aleš.
„My jsme k ní nemohli najít takový klíč, jak si zapamatovat věci a jak se správně učit. Takže je určitě zapotřebí ty záležitosti pochopit. A zlepšilo se to."

Petra Dočkalová působí také jako lektorka Národního pedagogického institutu a její služby využívají třeba i státní školy. Nejen v Česku, ale i na Slovensku.
„Jdu do třídy, kde mám zakázku na nějaké konkrétní učivo. Nebo dostanu zadání od paní učitelky, která má třídu, kde se děti špatně soustředí. A já jdu tu hodinu odučit."

Nejstarším klientem terénní učitelky z Náchoda je pětašedesátiletý senior. Je po infarktu a trénink mozku mu pomáhá s návratem do běžného života.

Spustit audio

Související