Pokud vám za den vypadne víc než 100 vlasů, navštivte lékaře. Je to signál, že se v těle něco děje

23. září 2021

Co bývá příčinou vypadávání vlasů, při jakém počtu máme zpozornět, jaké nemoci a procesy mohou stav naší kštice ovlivnit? Menopauza, stárnutí či prodělání nemoci covid-19? Kdy nám vystačí návštěva lékárny a kdy už bychom měli vyhledat odborníka?

Pozvání do studia Českého rozhlasu Hradec Králové přijal MUDr. Michal Sičák z Derma Medical Clinic s.r.o.

Dá se říct, že vlasy jsou odrazem našeho zdraví?

„Dá se to tak říct, protože opravdu odráží náš způsob života. A zároveň samozřejmě signalizují i celou řadu nemocí. Vlas má několik růstových nebo životních fází. Nejvíc vlasů u normálního zdravého člověka, 80 až 90 % vlasů, je v růstové fázi, pak postupně přechází v další dvě fáze až do klidové, kde vlasový váček už nic neprodukuje a vlas nám neroste."

MUDr. Michal Sičák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

„Samozřejmě ten růst je ovlivněn mnoha faktory. Nemoci vypadávání vlasů dělíme do základních dvou skupin. První je takzvaně jizvíci, která nastává většinou po nějakých těžkých, infekčních či virových nemocech a podobně. Pak je celá řada nejizvících vypadávání vlasů, kde je faktorů ovlivňujících, jestli vlasy budou nebo nebudou a v jaké kondici, mnohem víc."

Jaké procento lidí trápí vypadávání vlasů?

„To je velice široká otázka, protože pokud bychom to rozdělili do jednotlivých skupin jednotlivých nemocí, tak je opravdu v každé skupině trošku jiné procentuální zastoupení. Ale všeobecně můžeme říct, že v různém věkovém období trpí úbytkem vlasů téměř dvě třetiny mužů a přes třetinu žen."

Čtěte také

Kdy bychom měli zbystřit a začít se zajímat o nějakou pomoc odborníků?

V literatuře se popisuje, že je dobré navštívit lékaře pokud vlasů v průběhu dne vypadne do 100 kusů. Ovšem je otázka, kdo to počítá. Pokud je vypadávání vlasů nad touto hranicí, znamená to, že se v organismu něco děje. Bylo by potřeba zbystřit a sledovat další průběh."

Slyšela jsem o pravidlu 60 vteřin. Vyčesáváme vlasy a vše, co spadne, bychom měli spočítat. Můžeme se podle toho řídit?

„Ano, to je jeden z nepřímých ukazatelů. Pokud opravdu na hřebeni nebo kartáči uvidíte větší množství vlasů než obvykle, je dobré zpozornět."

Čtěte také

Měli bychom přemýšlet o tom, čím se češeme? Abychom si vlasy zbytečně netrhali?

„To jednoznačně ano. Některé druhy hřebenů mohou násilnou formou vytrhávat vlasy a poškozovat vlasové váčky. Typické je také vázání vlasů do culíku a používání gumiček. I v tomto směru bych byl opatrnější."

Je ztráta vlasů i nějak geneticky daná, protože mužům vlasy vypadávají víc?

„U některých forem onemocnění vypadávání vlasů je to právě podmíněno výživou a hladinou testosteronu. Dochází k přeměně testosteronu v metabolit, který zvyšuje citlivost vlasových váčků vůči některým dalším patologickým vlivům. Je to daleko více pozorováno u mužů, proto větší skupina mužů trpí touto nemocí v poměrně relativně nízkém věku."

MUDr. Michal Sičák a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Michalem Sičákem o vypadávání vlasů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související