Když vlasy volají o pomoc! Lída Beránková vás naučí správně mýt vlasy a používat kondicionéry

9. leden 2017

Jak se správně starat a pečovat o vlasy? To ví přesně vlasová stylistka a specialistka Mgr. Ludmila Beránková. Ta bude hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové.

„Lidé hodně dají na reklamu v televizi a podle toho si přípravky kupují. Většinou ale bývá problém v tom, že lidé neznají složení přípravku. A to může následně přinést problémy," říká Ludmila Beránková.

Šampony v drogeriích obsahují látky, které ucpávají vlasovou pokožku a ta se následně začne loupat a osychat a s tím přicházejí lupy.

Každý by si měl najít ten správný přípravek na vlasy. Poradit se s kadeřníkem, jaký typ pokožky a vlasů má.Lída Beránková, vlasová specialistka

„Zajdeme do drogerie a koupíme šampon proti lupům. Ale tady pozor! Šampon proti lupům obsahuje takový ,,krém", který vám pokožku uhladí a tím pádem lupy jakoby zmizí. To je ovšem špatně, protože je to takový koloběh. Zákazník je spokojený, ale problémy s lupy to neřeší. Ucpe se vlasový pór a po problému stejně není. Pro marketing to samozřejmě je dobře, ale pro zákazníka ve skutečnosti stačí pouhý obyčejný šampon," vysvětluje Ludmila Beránková.

Čtěte také

Lupy se léčí třeba dva měsíce, říká vlasová specialistka Lída Beránková. Vlasy nestačí umýt jednou až dvakrát a máme po problémech! Lupy se musejí oloupat až do zdravé pokožky! A to někdy trvá docela dlouho.

Člověk by měl sledovat, jaké složení by měl šampon či kondicionér mít?

„Ano, měli bychom sledovat jestli je v šamponu obsažen silikon. Ten by měl být jen v kondicionéru, ale ne v šamponu. Silikon pokožku ucpe a pokožka nepracuje přirozeně. Kořínek nedostává dostatek výživy a pokožka je vysušená, nedýchá a stává se, že začnou po nějaké době vlasy padat," vysvětluje Mgr. Ludmila Beránková.

Co je to trichologie? Lékařský obor, který se zabývá pokožkou hlavy a vypadáváním vlasů.

„Práce trichologa spočívá v tom, že se snaží zjistit příčinu problému a najít řešení. Se vším se zákazník svěří a tricholog hledá cestu, jak pomoci. Když je spolupráce člověka s trichologem výborná, je snazší po krátké době zjistit, jaká ta příčina byla a jak dál pokračovat. Lidé hodně málo pijí vodu a to je jeden z mnohých následku vysušování pokožky, svědění a lupů," říká Ludmila Beránková.

Proč přicházejí ženy i muži v určitém věku o vlasy?

„Je taková uspěchaná doba, spousta žen je ve stresu a stres stahuje pokožku a vlasy jsou nevyživené. Další příčinou je antikoncepce. Tělo na ni špatně reaguje a vlasy padají. Čím více jsme ve stresu, tím méně se vlasová pokožka prokrvuje a nevyživuje. Například časté mytí vede taky k následku vysušování pokožky. Měli bychom si mít hlavu jen podle potřeby," říká Ludmila Beránková.

vlasy, vítr, větrno, dítě, dívka, žena

A připojuje: „Člověk by si měl najít takový šampón, jaký nám vyhovuje, nesvědí. Popřípadě, po 14 dnech, když je něco špatně, tak šampón vyměnit. Také nošení čepic může mít za následek zapaření pokožky, svědění a větší riziko vypadávání vlasů. Vše je zapotřebí dělat s rozmyslem."

Fénovat vlasy po umytí ano nebo ne?

„Já jsem zastáncem fénování, protože naše pokožka má Ph 5,5 a voda má Ph 7. Spousta lidí si po umytí vlasů nenechá vlasy uschnout a to je veliká chyba. Na pokožce zůstane voda a ta nám naruší kožní ochranný film. A to má za následek vytvoření lupů. Po každém umytí vlasů bychom si je měli vyfénovat," doporučuje vlasová specialistka Lída Beránková.

Mgr. Ludmila Beránková a trichologie - diagnostika vlasů a vlasové pokožky
autor: luc
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.