Pokud se chcete stát pěstounem dětí, řekneme vám, co to obnáší a kdo je vhodným kandidátem

17. duben 2019

Mgr. Václav Mackerle a Mgr. Hana Malá z odboru sociálních věcí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje - oddělení sociálně právní ochrany dětí. Téma: Máte zájem stát se pěstounem? Co to obnáší a kdo je vhodným kandidátem?

Začaly přípravy zájemců o náhradní rodinnou péči. Někteří mají nereálné představy o budoucích dětech

miminko

V Česku je stále málo vhodných pěstounů i adoptivních rodičů. Platí to i v Královéhradeckém kraji, kde je momentálně přes dvě stovky dětí určených do náhradní rodinné péče. Také proto tam odstartovaly první letošní přípravy budoucích pěstounů a adoptivních rodičů, s mikrofonem se na ně zašel podívat reportér Václav Plecháček.

Pěstounství je forma náhradní rodinné péče, kdy se pěstoun stará o svěřené dítě po dobu nezbytně nutnou, mnohdy však i několik let nebo až do dospělosti dítěte.

Pěstouni mohou rozhodovat o běžných věcech dítěte, poskytují dítěti domov a rodinné zázemí, ve kterém se může neomezeně rozvíjet. Za svou péči jsou pěstouni státem finančně odměňováni. Státní příspěvky tak dostávají na pokrytí některých nákladů spojených s výchovou dítěte. Pokud je to v zájmu dítěte, pěstouni pomáhají udržovat kontakt mezi dětmi a jejich biologickými rodinami.

Rodina, rodič

Největším problémem je dlouhodobě nedostatek pěstounů tolerantních ke specifickým potřebám dětí, jako jsou zejména vícečetné sourozenecké skupiny, děti minoritního etnika a děti nad 10 let, různá zdravotní omezení a podobně.

Smyslem pěstounské péče je hledat rodinu pro dítě, ne dítě pro rodinu, říká Lenka Půlpánová

Mgr. Lenka Půlpánová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak se stát pěstounem? Poradí vám psycholožka Mgr. Lenka Půlpánová z Centra Nomia Hradec Králové v naší radioporadně na téma: Týden pěstounství v našem kraji. 

Do náhradní rodiny se dítě často dostává z kritické situace ve velmi křehkém psychickém stavu a péče o něj je i v tomto směru velmi náročná.

Pěstoun (klasický i profesionální) může vedle odměny čerpat také mateřskou, rodičovský příspěvek nebo přídavek na dítě. Stát může přispět i na auto. Podmínkou je, že máte v pěstounské péči (pouze v klasické dlouhodobé formě pěstounství) aspoň tři děti. Profesionální pěstouni na dávku nárok nemají.

Průvodce systémem pro pěstouny najdete na těchto webových stránkách.

V našem audioarchívu si můžete poslechnout: jak se stát pěstounem; kde a jakým způsobem požádat o svěření dítěte do náhradní rodinné péče; co musí budoucí pěstoun splnit a čím projít, než se dítě dostane právě do jeho rodiny:  

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související