Je dostatek pěstounů? A jaký je rozdíl mezi profesionálním a dlouhodobým pěstounem?

8. leden 2015

V České republice stále stoupá počet takzvaných profesionálních pěstounů, naopak ale ubývá těch, kteří nemají pěstounství jako své zaměstnání. A také proto zůstává spousta dětí v dětských domovech a kojeneckých ústavech…

V roce 2010 přijal Krajský úřad v Hradci Králové jedinou žádost o přechodnou pěstounskou péči, letos už jich eviduje jednačtyřicet. Lákavá je především jistota stálého příjmu, pěstounství je totiž v takovém případě zaměstnáním. Zájem přitom mají především lidé středního a vyššího věku.

"Jsou to lidé mezi 40 a 50 rokem. Je to asi dáno i tím, že sami mají výchovné zkušenosti s vlastními dětmi a ty děti jsou odrostlé. Máme i samostatnou žadatelku, které je 62 let a byla doporučena na dítě od dvou do dvanácti let", říká Marta Janatová z odboru sociálních věcí královehradeckého krajského úřadu. Podle ní ovšem složitým schvalovacím procesem projde jen zhruba polovina žadatelů: "Zbytek žadatelů buď nejsou doporučeni, někteří sami vezmou svou žádost zpět po vysvětlení situace co vlastně je pěstounská péče na přechodnou dobu".

Profesionální pěstounkou se před rokem stala i Lenka Balcarová. Její dvě vlastní děti už jsou dospělé a tak se rozhodla pomoci i dalším. Nejprve se starala o čerstvě narozené miminko, které následně předala k adopci a jako druhé dítě dostala tříletého chlapce. Ten má drogově závislé rodiče: "Práce se mi líbí. Hlavně je tam ten smysl pomáhat dětem. Miminko se ale nedá porovnat s větším dítětem. To větší je náročnější, protože už má určité návyky".

Podle Lenky Balcarové si bylo těžké zvyknout na to, že dítě během několika měsíců předá někomu dalšímu, buď zpět biologickým rodičům nebo dlouhodobým pěstounům.

Dítě

To samé čeká i Jiřinu Mužíkovou, která by první dítě měla do přechodné péče dostat za několik týdnů: "Určitě než strávit nějaký měsíc v dětském domově je lepší když to dítě bude v rodině".

A to potvrzují i odborníci a také proto stát pro přechodné pěstouny připravil poměrně zajímavé finanční podmínky. Dostávají zhruba dvakrát víc peněz než pěstouni dlouhodobí, kteří svěřené děti vychovávají až do dospělosti. Možná i proto dlouhodobých pěstounů ubývá, což potvrzuje další ze zaměstnankyň odboru sociálních věcí krajského úřadu Markéta Sodomková:

"V loňském roce přišlo 40 žádostí, letos přišlo pouze 22 žádostí. Pořebovali bychom pěstouny na sourozenecké dvojice, na děti jiného etnika, na děti s různým handicapem".

A právě takové děti tak stále zůstávají v kojeneckých ústavech nebo dětských domovech.

autor: PLE
Spustit audio