Pohádkové čerobejlí z Krkonoš a Podkrkonoší v Jičíně, hlavním městě pohádek

11. září 2018

Od 12. do 16. září se koná už 28. ročník multikulturního festivalu Jičín město pohádky, letos s podtitulem - Pohádkové čarobejlí z Krkonoš a Podkrkonoší. Důraz je kladen na propojení s Krkonošemi a Podkrkonoším. Proto i Krakonoš z Poniklé představí své území s názvem Tady je Krakonošovo.

Jaký by byl svět bez pohádek. A protože pohádky má každý rád, vítám ve studiu své dnešní milé hosty. Elišku Okolitovou, produkční festivalu Jičín město pohádek a také Ladislava Jirouše, jinak Krakonoše z Poniklé. Máte rádi pohádky?
Určitě. To nemá chybu.

To říká jedna pohádková bytost. Je to myslím poprvé, co tady mám nějakou návštěvu z říše pohádek. Jemnostpane Krakonoši, jak je na horách? Jak je v Krkonoších? Doufám, že mlhy jsou ještě pěkně pod poklicí.
Je tam sucho.

Atmosféra je vždy na festivalu Jičín město pohádky báječná

Vy ale máte Krakonoši krásnou hůl. Vidí se s ní také daleko?
To je dalekohled. Tím se já koukám po horách, takhle na vršky a takhle z vršku do údolí.

Můžu se podívat?
Samozřejmě, ale má to háček. Když se do toho koukne člověk, kterej někdy zlobil, tak tam vidí lumpa.

Aha, tak se podívám, já jsem hodný. Ale vidím tam sebe!
No, to je právě ono. Já se musím pak už ptát lidí, jestli zlobíte, nebo jo?

Jičínské Srdíčko bije už 65 let. První pohádky se hrály na poštovním úřadě

V zákulisí úpického loutkového divadla

Má důstojný věk, ale podle vedení souboru si zachovává mladistvého ducha. Scéna loutkového divadla Srdičko, které hraje pro děti už 65 let, sídlí v suterénu Masarykova divadla v Jičíně, kde si členové vlastními silami vybudovali divadelní sál a zázemí.  

Tak jo. My bychom asi měli Eliško vysvětlit, proč právě Krakonoš přijel do Českého rozhlasu Hradec Králové z Jičína, který se promění od středy do neděle na hlavní město pohádek. Proč právě Krakonoš?
Protože v Jičíně máme od středy do neděle 28. ročník festivalu Jičín město pohádky. A letošní téma je "Pohádkové čerobejlí z Krkonoš a Podkrkonoší". A hlavním patronem je letos Krakonoš. Tak proto jsem si ho vzala i sem.

Tak letos to bude tedy o Krkonoších. A možná také o těch, kteří Krkonoše vnesli do krásných pohádek. Vzpomněl jsem si na Krkonošské pohádky, na těch jsme vyrůstali. A paní Marie Kubátová.
Ano, ta k tomu samozřejmě patří. Festival v letošním roce právě vzdá poctu spisovatelce Marii Kubátové a také režisérce Věře Plívové-Šimkové a Boženě Šimkové.

Atmosféra je vždy na festivalu Jičín město pohádky báječná

Na paní Kubátovou se bude v Jičíně vzpomínat možná celých pět dní, ale hlavně ve čtvrtek, kdy i Krakonoš bude číst z jejích pohádek, ne?
Přesně tak. A také ve čtvrtek od 18 hodin máme v obřadní síni v zámku takovou upomínku na Marii Kubátovou. Určitě všechny posluchače zvu.

Pane Krakonoši, už jste vybral nějaké pohádky Marie Kubátové, ze kterých budete číst?
Víte, já už jsem jednou na tom festivalu byl. A křtil jsem tam právě knížku Marie Kubátový o nějakém čerobejlí. Takže já tohle mám za sebou. A teď i před sebou.

Krakonoš Ladislav Jirouš ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Zmínila jste i paní režisérku Věru Šimkovkou-Plívovou, která natočila krásný film Krakonoš a lyžníci. Ten se bude také promítat, ne?
Určitě. Ten se bude promítat na malém nádvoří v zámku.

A musíme připomenout i scénáristku, dramaturgyni, ale také spisovatelku paní Boženu Šimkovou, která se narodila v podhůří Krkonoš, ve Studenci. Ona napsala scénáře podle knížek Marie Kubátové ke Krkonošským pohádkám. Paní Božena přijede osobně?
Mezi čestnými hosty festivalu budeme mít režisérku Krkonošských pohádek paní Věru Jordánovou. A ještě účast potvrdila paní Hana Maciuchová. Takže Anči budeme mít.

Atmosféra je vždy na festivalu Jičín město pohádky báječná

Ještě bych zmínil jednu velkou osobnost, tou je hudební skladatel Vadim Petrov, který je autorem hudby k řadě večerníčků. I ke Krkonošským pohádkám. A vy chystáte jeden pěkný koncert.
Chystáme. Bude v pátek 14. září v chrámu svatého Jakuba v Jičíně od 19 hodin. Bude to pocta tomuto hudebnímu skladateli. Koncert nacvičuje Základní umělecká škola v Jičíně. Pod taktovkou paní ředitelky Základní umělecké školy Jaroslavy Komárkové.

Eliško, pojďme ještě na začátek festivalu Jičín město pohádky. Čím ve středu 12. září začne? Bude slavnostní průvod jako vždy?
Ano. Začínáme 12. září ve středu v 16:00 a půjde průvod v maskách pěší zónou, Husovou ulicí až na náměstí, kde bude slavnostní zahájení festivalu.

A to vždy tradičně patří Jiřímu Lábusovi, který je patronem festivalu. Bude i letos?
Samozřejmě. Jiří Lábus k festivalu neodmyslitelně patří. A myslím si, že to letošní zahájení bude opravdu ve velkém stylu.

Další tradiční záležitost určitě také nebude chybět. A to je předání klíčů od města dětem, aby se město Jičín stalo na těch pět pohádkových dnů jejich.
Přesně tak. A ve středu bych určitě ještě zmínila Divadelní spolek Úpice, který v půl osmé večer v Masarykově divadle předvede Prodanou nevěstu. To je opět tedy spojení Krkonoš a krásných pohádek.

Atmosféra je vždy na festivalu Jičín město pohádky báječná

Co si nenechat ujít pak v dalších dnech? Protože program poběží opravdu už od rána, celý den až do večera. Je něco, co byste chtěla vypíchnout ze čtvrtečního a pátečního programu?
Tak čtvrteční a páteční dopoledne patří školám, školkám, přijedou se prezentovat. Ve čtvrtek bych určitě posluchače pozvala na vystoupení hudební kapely Ready Kirken, nebo potom na Rockování v parku. Tam máme program i pro starší posluchače. Takže se nebudou ani rodičové nudit. A v pátek večer bych pozvala posluchače zase na světýlkový průvod. A jak už jsme zmínili před chvilkou, také na koncert Základní umělecké školy k poctě Vadima Petrova v kostele svatého Jakuba.

Atmosféra je vždy na festivalu Jičín město pohádky báječná

Co sobota? Ta bývá tím hlavním festivalovým dnem. A tam se představí také Český rozhlasem Hradec Králové se svým programem.
Samozřejmě. Váš čas začne v půl jedné po obědě na hlavním pódiu na Valdštejnově náměstí.

Dračí královské hrátky přivezou naše moderátorky Romana Pacáková a Pavla Kindernajová. A také herci hradeckého divadla Drak. Bude se zpívat a soutěžit a bude to určitě paráda.
Já osobně se na tuhle hodinku s vámi moc těším. Jinak sobota bude hodně nabitá. Budeme tam mít ještě Thoma Artwaye s kapelou, potom vystoupí Rybičky 48 a nebude chybět tradiční ohňostroj, který zahájí Krakonoš.

Jiří Lábus na festivalu Jičín město pohádky

Jak to bude s pohádkovým rozdělením centra Jičína na Krakonošovo a Trautenberkovo? Jak to bude vypadat? To bychom také měli říct.
Historické centrum Jičína budeme mít rozděleno do takových pohádkových úseků, ve farní zahradě za kostelem svatého Jakuba bude Trautenberkovo, v zámeckém parku potom budeme mít Krakonošovu sluj. A určitě bych ještě pozvala posluchače na ryneček, což je Náměstí Svobody v centru města. Tam bude Hajného a Ponikelské báby.

A děti budou mít za úkol při soutěžích sbírat perly.
Tak. Hlavním nosným tématem festivalu je zachránit sojčí hnízdo. Protože, jak známe Trauntenberka, ten si usmyslel, že by si k snídani rád dal sojčí vajíčka. Nicméně Anče, když to zaslechla, tak běžela sojku zachránit. A cestou plakala a bohužel zaškobrtla a zranila si nohu. Takže teď hledáme pomocníčky, kteří nám pomohou zachránit sojčí hnízdo. Tuto hru určitě doporučuji šem rodinám s dětmi a nejen jim.

Čtěte takéFestival Jičín město pohádky 2018

Krakonoši, možná bych ještě poprosil, jemnostpane Krakonoši, o závěrečná slova. Takový vzkaz, který byste vyslal do éteru, aby rodiče s dětmi přijeli do Jičína od středy do neděle. Co byste řekl?
Už se na vás všechny moc těším. Hlavně se nebojte, přijeďte, nic se vám nestane, nikdo vám neublíží. Už se na vás těším.

Těší se Krakonoš, těší se určitě i Eliška Okolitová. A těší se i Jiří Lábus. On jednou řekl: Celý život se odvíjí od dětství a pokud máte krásné a hezké dětství, tak nic nebrání tomu, abyste měli krásný a hezký celý život.
S tím mohu jedině souhlasit. Moc hezky to řekl Jiří Lábus.

Krakonoš Ladislav Jirouš a Eliška Okolitová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak ať se tohle všechno v Jičíně vyplní a splní všem dětem malým i velkým, ale i dospělým. Užijte si krásně 5 pohádkových dní v Jičíně. Od středy do neděle.
Děkujeme a všechny zveme. Přijďte.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související