Panenky UNICEF pomohou nemocným dětěm. V rámci festivalu Jičín město pohádky

6. září 2015

Jičínské muzeum poprvé pomůže nemocným dětem. Dobrovolníci budou šít a prodávat panenky. Pomoci nebo přidat ruku k dílu může každý. Třeba darováním materiálu se můžete také vy podílet na připravované dílně "Adoptuj panenku a zachráníš dítě". Ta se uskuteční v jičínském muzeu během letošního pohádkového festivalu.

Muzeum program chystá ve spolupráci s Českým výborem pro UNICEF. S Martinou Pajerovou z jičínského muzea o akci mluvila reportérka Kateřina Kohoutová.

Adoptuj panenku a zachráníš dítě je dnes již mezinárodní akce s velkou tradicí. Proč jste se rozhodli do ní zapojit?

"Byla to určitá inspirace muzeem v Hradci Králové. já samotná jsem si řekla, že by bylo dobré se do projektu také zapojit, protože jde opravdu o dobrou věc. A naše muzeum právě může poskytnout i prostory pro prodej těchto panenek", říká Martina Pajerová.

Už ze samotného názvu je jasné, že lidé mohou pomoci. Jak konkrítně?

"První pomoc jak pomoci, je přinést k nám do muzea starou látku, knoflíky, jehly nebo výplň do panenek. Další možností je zúčastnit se samotné dílny, která proběhne 11. a 12. září na malém nádvoří jičínského zámku. Tam budete moci s námi šít panenky. No a další, třetí možností, je koupě samotné panenky. V Jičíně už prodáváme vyrobené panenky teď", říká Martina Pajerová.

Jak bude výroba samotných panenek probíhat?

Miss panenka 2007

"Přijít může opravdu kdokoliv. Bude omezen jen počet židlí. Budeme tam tedy jen dva pracovníci a toho prostoru co nám přidělili organizátoři není mnoho. Ale budeme se snažit uspokojit všechny zájemce. Bude tam možnost ušít celou panneku, nebo jen její část, nebo jí nakreslit obličej, nebo jí udělat vlásky", doplňuje Martina Pajerová.

Jaký je pak zájem o koupi těchto panenek? Chtějí lidé touto cestou pomoci?

"Je pravda, že ta částka 600,- korun je trošku vyšší. Takže prodej panenek trošku vázne. Ale věříme, že i tou dílnou se ještě víc rozšíří povědomí o celé akci. Veškerý výdělek pak poputuje na úšet organizace UNICEF na očkovací látku proti ěesti nebezpečným dětským chorobám, jako je černý kašel, tuberkulóza nebo neštovice", vysvětluje Martina Pajerová.

Miss panenka 2013

Jubilejní 25. ročník festivalu Jičín město pohádky se koná 9. až 13. září 2015 pod záštitou České komise pro UNESCO a Rady Královéhradeckého kraje s podtitulem Ať žijí pohádky!

Zveme Vás na slavnost do pohádkového města, na cesty i necesty lesa Řáholce, do krajiny, kde je Český ráj.

Kolem dokola, když se na sebe budeme mračit a zapomeneme na rozšafnost Honzů, krásu princezen, statečnost Bajajů, vytrvalost hledačů živé vody, když zapomeneme na přátelství se zvířaty, stromy a bylinami jen proto, že nemluví lidskou řečí.

Aby ráj i peklo byly, kde mají být, pořádáme slavnost Jičín - město pohádky.

Spustit audio