Po bazénu je dobré oči opláchnout a osprchovat se. Sníží to pravděpodobnost infekce, radí oftalmolog

6. červen 2023

Léto už je doslova za dveřmi, proto jsme zvolili jako téma dnešní radioporadny záněty očí, a to nejen infekční, ale také alergické. Protože alergici, ti by mohli vyprávět, mají své potíže v plném proudu, ať už je to rýma, kašel nebo právě pálení očí. 

Oftalmolog MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., primář očního centra OFTEX v Hradci Králové, je dnes hostem naší radioporadny.

Vladimír Korda ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Máme tady dotaz od posluchačky, ta má jedenáctiletou dceru, která prodělala zánět spojivek. Myslí si, že to má z koupání v bazénu a ptá se, jestli to může být způsobeno chemií, která se v plaveckých zařízeních používá?
To může být zřejmě ze dvou důvodů. Buď koncentrace nějaké látky v tom bazénu. To znamená, že oči potom reagují na různé příměsi čisticích látek udržujících kvalitu vody. Vidíme často, že se někdo vykoupe a má překrvené, oteklé oči i víčka.

Čtěte také

Ale domnívám, že to může být spíše ta druhá verze, podle toho popisu, že v té vodě už je namnožený typ mikrobů, nejčastěji nějaká bakterie ve vodě. A oči, tedy hlavně oční spojivky, jsou místa velmi citlivá na různé odlišnosti. Oko má schopnost se chránit proti infekci, ale pokud ve vodě už infekce je, a člověk se potápí, tak to pak vyvolá klasický infekční zánět.

Příznakem jsou hodně červené oči, což je reakce oka, aby se infekce co nejdříve nějakým způsobem zase zbavilo. Jsou tam i otoky víček, také zarudnutí, někdy se objeví i určitý hlenovitý výtok.

U alergie je typický příznak, že pacienta svědí oko, nebo mu výrazně slzí. A dalším příznakem alergie je, že oteče víčko.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., primář očního centra OFTEX v Hradci Králové

Když se tedy bavíme o koupání v létě, tak doporučujete používat plavecké brýle? Nebo jsou nějaké kapky jako prevence? Po vykoupání si nakapat do očí?

Čtěte také

Pomůže to, když se koupeme někde, kde voda není pod kontrolou. Na druhou stranu i ty kontrolované hygienou nebo přímo provozovatelem bazénů a koupališť mohou způsobit potíže. Každý člověk má určitou individuální obranyschopnost vůči konkrétní infekci. Ale ten, kdo je zdravý, tomu by mělo stačit, když si po koupání pořádně otře a vysuší oči.

I slzy, člověk když vyleze z bazénu a byla tam nějaká chemická látka, vytvoří se více slz, to je takové reflexní slzení, co pěkně vše z oka vyplaví. Víme, že oko je odolné právě i díky slzám, které obsahují různé látky, co některé mikroby přímo narušují. Tedy je dobré si po bazénu oči opláchnout a osprchovat se. Sníží to pravděpodobnost nějaké infekce.

Dá se vůbec poznat, když máme zánět spojivek, jestli jde o zánět alergický nebo infekční?

Čtěte také

Často se to dá poznat. Máme infolinku, na kterou volají pacienti a chtějí poradit. Tedy i podle tzv. subjektivních příznaků to lze poznat. U alergie je typický příznak, že pacienta svědí oko, nebo mu výrazně slzí. Svědění jako takové, je vyhraněný příznak pro alergii. Další příznak alergie je, že oteče víčko.

A zánět spojivky, u některých pravidelných alergiků, kteří vědí, že jim vadí konkrétní typ alergenu, pyl způsobí podráždění oka. Tam dochází k tomu, že celé oko je oteklé povšechně. A oči hodně slzí.

Když se toto stane, tak co na to použít?
Pokud se to stane poprvé, tak někdy říkám, počkejte 3 až 5 dnů, zda organismus má v slzách a hlavně na povrchu sliznice a spojivky oka, schopnost se s tím vypořádat. Pokud to trvá déle než tři dny, tak je dobré se domluvit s lékařem. I praktický lékař zná standardně léky a kapky, které velmi dobře pomáhají. Většinou se kápne dvakrát denně.

Čtěte také

A víme, že tohle je alergie tzv. sezónní, nárazová. Ať už je to vlivem okolí, chemickou látkou nebo něčím v prostředí, co oči podráždí. Může to být i slunce nebo prach, který obsahuje něco, co vyvolá alergickou reakci, A ty kapky většinou zaberou třetí nebo čtvrtý den, kape se 7 až 10 dnů. To platí pro pacienty, kteří nemají jiné příznaky alergie.

Ten, kdo má už pokročilou alergickou verzi a je tam určitá zvýšená reakce imunitního systému, a má i jiné příznaky, třeba na kůži ekzém nebo další onemocnění, třeba i astma při dýchání, tak to je už potom jiný stupeň léčby. Tady už se musí zapojit i alergolog a zjistit, co to způsobuje.

Celou radioporadnu s MUDr. Vladimírem Kordou, Ph.D., primářem očního centra OFTEX v Hradci Králové, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související