Pneumokok ohrožuje hlavně děti a seniory. Nepatříte k těm, kteří by se měli chránit očkováním?

4. listopad 2019

Pneumokok je hrozbou především pro děti do 2 let věku. Batolata ovšem zdaleka nejsou jedinou rizikovou skupinou. Kdo všechno by si měl nebezpečí tohoto onemocnění uvědomit a zvážit ochranu ve formě očkování?

MUDr. Šárka Rumlarová v naší radioporadně na téma: pneumokokové infekce představují riziko pro děti i seniory.

Pneumokokové infekce jsou způsobeny bakterií Streptococcus pneumoniae.Může napadnout dýchací ústrojí, nervovou soustavu i krevní oběh a vyvolat řadu závažných obtíží. Přestože nákaza může postihnout kohokoliv, určité skupiny populace jsou považovány za rizikové.

Mezi rizikové skupiny populace patří:

děti mladší dvou let,
děti navštěvující kolektivní zařízení,
osoby s chronickým onemocněním,
senioři v domovech důchodců a dalších podobných zařízeních,
lidé starší 65 let,
kuřáci

Jedním z onemocnění, která může pneumokok vyvolat, je zánět středního ucha. U dětí školkového věku mladších 5 let, které tráví čas v kolektivních dětských zařízeních, je riziko propuknutí tohoto zánětu dvakrát až třikrát vyšší než u ostatní populace. I to je důvodem, proč by rodiče neměli podceňovat očkování dětí z této rizikové skupiny.

Strach z očkování

Pneumokokové infekce mohou zhoršit průběh některých chronických onemocnění. Pacienti s dlouhodobými zdravotními problémy, kteří mají oslabenou imunitu, jsou k nákaze náchylnější. Průběh může být navíc provázen nejrůznějšími komplikacemi.

Pneumokoky jsou všude kolem nás

Bakterie pneumokoka se vyskytují v nosohltanu až deseti procent dospělých a šedesáti procent dětí. Mezi lidmi se šíří kapénkovou infekcí.

Čtěte také

Pokud bakterie překoná imunitu člověka (často po oslabení virovou infekcí) dostaví se nemoc.

Pneumokokové infekce jsou zákeřné tím, že první příznaky - teplota, zimnice, třesavka, bolest hlavy či zvracení - mohou připomínat chřipku či jiné virové onemocnění.

Děti se proti pneumokokům běžně očkují, i když je to nepovinné. Zdravotní pojišťovna cenu očkování hradí u dětí, které jsou při zahájení očkování staré tři až pět měsíců.

Očkovat se mohou i dospělí

Stačí se zeptat svého praktického lékaře. Protože hodně ohroženi jsou senioři, zejména lidé nad šedesát let věku, odborníci jim doporučují nechat se očkovat postupně oběma dostupnými vakcínami, které se vzájemně doplňují.

MUDr. Šárka Rumlarová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Lidem nad 65 let část nákladů uhradí jejich zdravotní pojišťovna. Stojí však za to dát se očkovat už dříve, protože v nižším věku je imunitní odpověď organismu na očkování vyšší.

Celou radioporadnu s MUDr. Šárkou Rumlarovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související