Petr Voldán: Rychlejší než virus

Zatím jsme na tom, pokud jde o koronavirus a jeho šíření, lépe i než mnohé sousední státy. Podle reakcí veřejnosti to ale tak nevypadá. Rostou projevy paniky, zatím opodstatněné jen nepříliš šikovnou prací mnohých médií a také některých neomalených obchodníků. A tak je tu nejaktuálnější téma těchto dnů v glose Petra Voldána.

Čtěte také

Nafta do vany, vajíček plná špajz, másla po panice i centimetr na krajíc, to jsou příklady z měsíců i let nedávných. Pokaždé jsme byli bleskově akční, jakmile se hlavně médiím povedlo probudit naši panickou hrůzu z bídy a nedostatku.

Co si myslet o tom, že internetový prodejce potravin podpíchne svoje zákazníky k mohutné aktivitě a vytáhne z tepla domova i konzervativnější příznivce kamenných obchodů zdánlivé nevinnou větou: “V rámci doporučovaných bezpečnostních opatření je lepší zůstat doma, tak prosíme, mějte strpení, můžete se na nás spolehnout”. A dodá, že chybějící zboží neprodleně doplní.

Potraviny

Omluva majitele, že to byla chyba, už nikoho moc nezajímá a také nedostihne.

Čtěte také

Další lidé podléhají a vyrážejí se zaforotit moukou, rýží, konzervami. Čímkoli, čeho je v regálech málo, protože to je to, co se určitě hodí.

Nešlo náhodou v případě obchodniků o poplašnou zprávu - nikdo totiž žádné takové “doporučené bezpečností opatření” nevydal!

Omluvit se za omyl nic nestojí - kšeft je kšeft, zato poplašené lidi, lehce manipulovatelné, to stojí dost. Není prý u řetězce, který vypálil a pak vzal ránu zpět, ojedinělý najednou ani nákup potravin za dvacet tisíc.

Podobně je tomu i s rouškami

I když odborníci utvrzují veřejnost, že ty běžné šíření koronaviru nemohou zabránit, stejně je lidé ve velkém skupují.

Chirurgická rouška

Jak říká jedna ze specialistek, panika je horší, než virus. Takoví Řekové, kteří už maji potvrzené připady onemocnění, prý potraviny zatím nevykupují. To my už pomalu čistíme zásoby těch trvanlivých a obchodníci tak nebudou muset hlídat doporučené lhůty jejich spotřeby. Virus zařídil, že bude možné naskladnit čerstvé.

A média?

Je nutné, aby zpráva o přerušení letů do Koreje byla nálehavě sdělenou jedničkou, když tam stejně asi teď nikdo nemíří?

Čtěte také

Kdežto informace, která by mohla zjitřenou atmosféru držet na uzdě - pozitivní - o tom, že v Číně počet obětí koronaviru mírně klesá, se krčí až kdesi uvnitř zpravodajství?
 
Ostražitost a připravenost je bezpochyby na místě, že by nás virus úplně obešel se asi nedá čekat. Podcenit ho by byla určitě chyba.

Ale zatím jsme rychlejší, než virus. A teď už klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.