Petr Voldán: Není Čech jako Čech

Není Čech jako Čech. To je titulek dnešní glosy Petra Voldána, který se ale nebude věnovat jen ukončení brankářské kariéry fotbalisty Petra Čecha.

Jeden z nejlepších brankářů světa tento týden stanul naposledy v brance při vrcholném mistrovském utkání. Rozloučení s kariérou to asi nebylo tak blyštivé, jak by si Petr Čech přál. Pohár pro nejlepší tým Evropské ligy nakonec s londýnským Arsenalem nad hlavu nezvedl, paradoxně po porážce od londýnského rivala Chelsea, kde prožil asi nejlepší fotbalové roky kariéry. Přesto konstatoval, že je na sebe hrdý.

Je to vrchol mé dosavadní kariéry, té hudební. Řekl Petr Čech po bubnování na Rock for People

02922400.jpeg

Brankářské rukavice vyměnil za paličky a místo fotbalovým příznivcům se představil hudebním fanouškům. Gólman Petr Čech večer zabubnoval s kapelou Eddie Stoillow v Hradci Králové na posledním dnu Rock for People. Po Karlu Gottovi byl dalším festivalovým unikátem.

Právem. Má být proč. A jsme i my na něj. Patří bezpochyby mezi největší Čechy, jaké poznal svět. Říkám to bez nejmenší pochybnosti navzdory možným námitkám, že šlo hlavně o svět fotbalový. Jenomže to není přesné. Petr Čech, hrdý to Čech, totiž prezentoval pozitivní vizitku i celého státu všude, kde se ukázal. Nejen na fotbalových trávnících.

V pravém slova smyslu ambasador férovosti, slušnosti, profesionality i skromnosti, inteligence a lidského přístupu k okolí, to všechno ve spojení s jeho osobností, přinášelo a dál určitě bude nést plusové body České republice.

Proto pro mne a myslím, že nás je mnohem, mnohem víc, je Petr Čech jedním z největších Čechů.

Petr Čech při křtu své autobiografie

Mimochodem, v zábavné televizní anketě o titul největšího Čecha na něj před lety veřejnost pozapomněla a nebyl ve stovce vybraných. Narozdíl třeba od právě na sté příčce zmiňovaného současného prezidenta. Který svým počínáním občas kladný obraz naší země zrovna neposiluje. Přitom jeho post po kvalitách, které prokazuje po celý život Petr Čech, přímo volá.

Brankáře v kariéře od roku 1999 potrestali za fotbalové hříšky jen dvakrát červenou kartou a ani bulvár si na něm neměl prakticky možnost smlsnout. Kdežto politici, včetně nejvyšších, ho naplňují svým počínáním hodně často a mnozí s ním i rádi spolupracují.

Aféry a Petr Čech, to nejde k sobě

Ono je ten pojem největší Čech složitější naplnit. Záleží na úhlu pohledu a prioritách. Pro mě je fotbalový brankář v tomto smyslu mnohem, mnohem výš, než někteří funkčně nebo samozvaně samolibí, v uvozovkách “největší” Češi.

A podtrhuje to i symbolické spojení označení největší Čech s příjmením - Petr Čech.

A teď už pohodový pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.