Petr Voldán: Kouzlo knižních záložek

Mobil, jízdenka nebo třeba účtenka - i to mohou být záložky, které jako čtenáři knih používáme. Měsíc knihy, tradiční březen, je pochopitelně už dávno pryč, nicméně existují i další knižní svátky - máme za sebou například Noc literatury - a tak je tu glosa Petra Voldána.

Když na mě před časem vypadl z půčené knihy z knihovny pěkný, už starší obal od žvýkačky, v mládí jsem je sbíral, bral jsem to jako zajímavost.

Když jsem v jiné knize po nějaké době uviděl místo záložky letenku, asi z dovolené, byl to pořád jen další příklad naší všeobecné zapomnětlivosti. Jenomže pak jsem narazil na informaci, že jako národ sběratelů máme mezi sebou i fanoušky právě záložek do knih. A to jak těch oficiálních, pro účel udržení si kontinuity příběhů, tak právě oněch nezvyklých, prapodivných až neskutečných ve spojení s knihou.

Kouzlo knižních záložek

Navíc se mi záložkové téma nepřipomnělo zrovna v tomto týdnu náhodou. Na mnoha místech mají dnes za sebou další "Noc literatury", při které se čte na veřejnosti povětšině na dost neobvyklých pro knihy místech.

V Chrudimi si letos vybrali zahrady a terasy, v Jičíně "Lavičku Václava Čtvrtka", v Náchodě zase prvorepublikovou Bartoňovu vilu, kde sídlí Středisko volného času. Ale už jsem sám měl možnost číst i ve sklepení náchodského zámku nebo za věžními hodinami.

Pro knihy a čtení je Noc literatury určitě dobrou popularizací. Jako právě probíhající, už 25. Svět literatury - Mezinárodní knižní veletrh a literární festival. I to je, svým způsobem, svátek knihy, čtenářů, knihkupců i vydavatelů, stejně jako knihovníků.

Kouzlo knižních záložek

A právě oni, ale i lidé z antikvariátů, se nejčastěji setkávají s často bizarními záložkami, zapomenutými mezi stránkami. Bez rozdílu žánrů - a tak se v detektivce najde papírový kapesníček, v kuchařce papírek od nákupu, a cestopis stylově ukrývá jmenovku od kufru z letadla.

To, že si stránky v knihách zakládáme i pilníčkem na nehty, tkaničkou od bot, dřivkem od nanuka - všechno jsou to přiznání vášnivých čtenářů - když pohlednice, fotky, vizitky nebo chvilkově i mobil jsou záložkami bežnými až obyčejnými, to všechno jsou pro mě důkazy, jak se lidé dovedou do knih zabrat. Až ztratí pojem o čase i světě kolem sebe, natož o věcech.

A tak existuje i kouzlo knižních záložek. Ale teď už příjemný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: Virtuální zápach

    Stále častěji proniká do našeho běžného slovníku výraz "virtuální". A už zdaleka nejen ve světě počítačových her. A tak je tu glosa Petra Voldána s provokativním titulkem.

  • Petr Voldán: Normální zlato

    Znovu zlatá a po devatenácté nejlepší na světě Martina Sáblíková - výsledek, který pro autora dnešní glosy vyčnívá vysoko nad ostatními událostmi uplynulého víkendu.

  • Petr Voldán: Síla setkávání

    Jsou lidé, kteří se vám životem jen mihnou. Skoro beze stop. A pak jsou ti, kteří tam zůstávají. Setkání s nimi mají zvláštní sílu. A o takových je glosa Petra Voldána.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.