Petr Voldán: Kozel s pistolí

Každá podobná událost, jako se stala v Ostravě, kde ozbrojený muž nelegálně drženou zbraní zabil sedm lidí a tři další zranil, vyvolává diskuse. Nad některými reakcemi ale podle autora dnešní glosy Petra Voldána asi nestačí jen zakroutit hlavou.

Je to všude stejné. Když dojde k podobné tragedii, jaká se odehrála ve zdravotnickém zařízení v Ostravě, zvedá se vlna reakcí. Od smysluplných po prapodivné, od uvážlivých po hodně emotivní. A také se rojí spousta úvah, co dělat, aby k něčemu takovému už pokud možno nedošlo.

Poslanec SPD Radek Koten.

Zdálo by se, že lidé, kteří mají nějaké kompetence v dané problematice, budou serioznější a budou minimálně logicky uvažovat. A ne si dokonce říkat o pochybné politické body. Co si ale například myslet o komentáři k ostravské střelbě v čekárně ambulance, se kterým přišel předseda sněmovního Bezpečnostního výboru.

Slušný ozbrojený člověk prý mohl pachatele eliminovat

Nejdřív jsem měl dojem, že jsem se přeslechl. Ale názor pana poslance Kotena jsem našel i v písemné citaci. No nazdar - byla první reakce. Nikoli ale na názor, který hrubě nesdílím, jako asi většina normálně uvažujících lidí.
 
Zaskočilo mne, že se takto vyjádří předseda sněmovního Bezpečnostního výboru.

Čtěte také

K asociaci s okřídleným kozlem, co ho udělali zahradníkem, jsem neměl daleko.

Člověk, který má vliv na poslanecká rozhodnutí o bezpečnostních aspektech našeho života v podstatě volá po větší vyzbrojenosti veřejnosti, která by měla řešit sama konflikty? Včetně událostí jako byla naprosto nepředvídatelná, promyšlená střelba v Ostravě, drtivou většinou skutečných expertů označená za akci, kterým prakticky nelze předejít?
 
Jsem rád za okamžité reakce lidí, kteří jsou očividně lepšími odborníky, byť mají, bohužel i většinou menší pravomoci, než politik ze strany s extrémními názory, která těží z podobných populistických nápadů.

Slušně ozbrojený člověk snad asi minimálně v každé nemocniční čekárně?

Je to holý nesmysl - stačí asi konstatovat a nikoli debatovat, jak rychle se dalo reagovat, jaká mohla vzniknout přestřelka, jak jsou držitelé legálních zbraní všichni zkušení. Nevím, jestli hlava poslanců Bezpečnostního výboru nosí s sebou zbraň nebo ji vůbec vlastní.

Logo

Ale každopádně bych panu poslanci nepřál, aby se někdy nacházel v situaci, jako účastníci útoku v Ostravě - i kdyby měl zbraň v kapse.
 
A to rčení kozel zahradníkem bych pro tentokrát poupravil na kozel s pistolí. V daném případě mi to připadá stejné. A teď už klidný pátek třináctého i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: Vadí nevadí

    Vadí nevadí může být nevinná dětská hra. A nebo také drsná zábava. V politice je to hra s voliči. Hrajeme vlastně všichni, ať chceme nebo ne. Soudí autor dnešní glosy.

  • Petr Voldán: Prosinec

    O víkendu začal advent i poslední měsíc roku. Má název prosinec něco společného s častějšími prosbami o štědrost při pomoci potřebným v tomto období nebo ne?

  • Petr Voldán: Inventura

    Výročí listopadových událostí před třiceti lety, které připadá na víkend, je tématem dnešní glosy Petra Voldána.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.