Václav Souček: Tlaky

„Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou“ bývalo často ke slyšení u razantnějších, o něco radikálnějších jedinců. Použití síly obvykle rezultuje v tlak, nebo v krajním případě v úder. Obojí stojí za pendrek. 

Střelec z ostravské nemocnice podlehl tlaku (jaký si možná přivodil sám) a zvolil nesmyslný úder. Po tragédii v Uherském Brodu je to druhý případ toho druhu, jakému lze jen stěží předejít.

Desítky a stovky lidí se jím budou zaobírat a navrhovat systémová opatření, která přivodí další tlaky na integrovaný záchranný systém, policii, nemocnice, školy, úřady a hromadnou dopravu.

Logo

Můžeme, či spíše musíme brát v úvahu i to, že globální svět se zmenšuje a jeho segmenty podléhají společenským tlakům, happeningy a demonstracemi počínaje, a ničením všeho, co přijde pod ruku, konče. Masové pouliční destrukce k nám zatím nedoputovaly, ale Francie dokládá, jak jsou blízko. Svízel to je a ještě bude, protože co nejde silou, to obvykle větší síla zkusí.

Bohužel tlaky odjakživa budí protitlaky. A prastaré úsloví praví, že kdo seje vítr, sklízí bouři.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.