Petr Voldán: Huhlavá

Nachlazení a chřipkových onemocnění začíná i podle statistik přibývat. A že přišlo období, kdy nás tyto obtíže začinají víc trapit, to vidíme a slyšíme každý den kolem sebe. I proto dnešní glosa Petra Voldána s vymluvným titulkem.

Čtěte také

Takřka na každého z nás to alespoň jednou ročně přijde. Zvláštní tlak v nose, šimrání, pocit “duté” a přitom těžké hlavy a k tomu ten huhlavý hlas. Nachlazení, viróza, chřipka, teploměr, vitamíny, kapesník - slova, která se víc a víc prosazují do každodenního slovníku.

A u toho kousku látky, vlastně dnes havně jemného papíru se trochu zastavím. Zdá se mi totiž, že je až moc lidí, kteří asi o existenci této drobnosti moc netuší.

Stačí sledovat okolí v autobusech a dalších prostředcích MHD. Co chvíli se ozve charakteristický zvuk, který vystřelí do okolí kýchnutí se vším všudy, co k němu patří. A ruka, natož kapesník, nikde. Vlastně ano, většinou na mobilním telefonu - tedy ruka.

Kapesník je také "dotykáč”

Mnozí mladí asi netuší, že kapesník je v podstatě také svým způsobem cosi, čemu v hantýrce říkají “dotykáč”. Oni ale myslí dotykový displej telefonu nebo počítače. Kapesníku - jedné ze základních hygienických pomůcek, se ale také musíme dotknout, abychom ho mohli použít.

Chřipka a nachlazení

Jenže tuto letitou drobnost, která má rozpozuplné využití jako hygienická pomůcka ale i doplněk elegance jako kapesníček ke společenskému oděvu, nepoužívá, bohužel, zas až tolik lidí, jak by asi bylo dobré. Alespoň v dopravních prostředcích, na chodníku nebo v nakupních střediscích se o tom můžeme přesvědčit poměrně lehce.

Čtěte také

A to se zdálo, že s příchodem papírových kapesníků na jedno použití bude všechno jednodušší. Dalo se chápat, že ne každý bude nosit látkový kapesník, jako dříve a pak ho prát, i když i zastánce klasiky znám.

Zdá se vám, že se tu dnes věnuji poněkud přízemní drobnosti jako je kapesník až moc obsáhle? Když ona i taková maličkost, když se jí ani nedotkneme, má dost velký vliv na to jak se cítíme v období zvýšeného rizika tradičních onemocnění nejen my sami, ale i naše okolí.

Pokud by byl kapesník běžnější součástí zakladní výbavy více z nás, a navíc hlavně použiván, třeba by nemusela ani vzniknout glosa s podivným názvem “huhlavá”.

A teď už klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.