Petr Voldán: Hasí i když nehasí

Titulek dnešní glosy vás možná maličko zaskočí. Ale téma je vysloveně aktuální a tak si poslechněte, jakým směrem se tentokrát ubíraly myšlenky Petra Voldána.

Čtěte také

Čeština umožňuje různé slovní hříčky. A tak je i trochu podivné konstatování “hasí i když nehasí” vlastně pravdivé. Myslím tím skutečně práci hasičů. Ti v těchto dnech sice nehasí tolik požárů, ale přitom stejně hasí. Ať už profesionální nebo dobrovolní hasiči hasí aktuální problémy, které nám přinášejí rozmary počasí. Jsou v terénu víc než obvykle o tomto zimním čase, tak jako třeba montéři energetických sítí.

Potíže, způsobené poeticky pojmenovaným extrémním povětřím Sabina, by leckde jen těžko zvládali bez obětavých zásahů hasičů. Potrhané nebo dočista ulétlé střechy, převrácená auta a hlavně množství popadaných stromů - to sice není práce s hadicemi a vodou nebo jinými hasícími prostředky, ale hasiči to zvládají stejně bravurně.

Pro profesionály i pro dobrovolné hasiče je to už skoro stejná porce aktivit, jako klasické zaměření profese, které jí dalo i název.

Kolik lidí by se nedostalo v minulých dnech do práce, kdyby chlapi, kteří mají i svoje vlastní profese a dobrovolnictví si nakládají navíc, nepřijeli a neodstranili stromy přes silnici, kolik aut by bylo v příkopech déle, než když je dobrovolní hasiči vytáhli.

Pokud jsou dny, kdy se tzv. nic neděje, často slyší doma výčitky - musíš tam pořád chodit, doma je potřeba to či ono udělat a ty máš zase jen ty hasiče.

Čtěte také

Jsem ale přesvědčen, že i ty více méně na oko “prudící” partnerky dobrovolných hasičů jsou nakonec na ty svoje “mužský” uvnitř duše pyšné, když vidí, jak si jejich pomoci lidé cení.

A pokud jde o profesionály, těm zase snad pomáhá prospěšnost jejich aktivit při extrémních situacích, včetně záplav, v ospravedlnění nemalých investic do jejich vybavení.

Ti, co někdy “remcají”, proč se musí stavět nové stanice pro hasiče, kolik že zase bude stát jejich vybavení, speciální auta a podobně, by se ve chvíli, kdy čekají na přijezd pomoci u zatopeného sklepa nebo stromu padlého na auto měli trošku kousnout do jazyka. Protože se docela často přesvědčujeme, že hasiči skutečně hasí, i když nehasí. Hasí naše problémy.

A díky jim za to. Klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související