Podle hasičů je v domech poskytujících sociální péči nejtěžší evakuace. Kontrolují je pravidelně

22. leden 2020 09:19

Policie i hasiči nadále vyšetřují tragický požár v domově pro postižené ve Vejprtech na Chomutovsku. V neděli při něm zahynulo 8 klientů. Jak předejít podobným událostem v našem regionu, to bylo téma schůzky hasičů a představitelů kraje. Hasiči se na kontroly těchto zařízení v Královéhradeckém kraji vydávají pravidelně.

Čtěte také

„Čidla jsou všude, jsou v celé léčebně už 18 let. A myslím si, že ochrana našich pacientů je téměř maximální," říká Radim Faltus z léčebny pro dlouhodobě nemocné v Hradci Králové.

Hasiči v Královehradeckém kraji evidují celkem 98 podobných zařízení. Podle šéfa prevence Královehradeckých hasičů Pavla Nejtka jich stihnou zkontrolovat přibližně 10 ročně.
„Naším cílem je vyhledávat objekty, které mají problémy a samozřejmě je řešit. Buď ukládáním opatření v rámci kontrolní činnosti a nebi i metodickou pomocí a říci provozovatelům, co by mohli udělat navíc."

V domech poskytujících sociální péči je podle hasičů nejtěžší evakuace

Často se jedná o nemohoucí pacienty. I proto doporučují hasiči dávat na lůžka evakuační plachty, aby v případě potřeby mohli jedince odnést přímo z postele do bezpečí.

Čtěte také

Podle mluvčí krajských hasičů Martiny Götzové, minulý rok jednotky trénovaly evakuaci i přímo v denním stacionáři.
„Hlavním cílem onoho cvičení byla evakuace těch mentálně postižených klientů, aby si hasiči vůbec osvojili prostory onoho denního stacionáře. A aby si vyzkoušeli, jak taková evakuace klientů se speciálními potřebami vůbec může probíhat, jak se k nim mají chovat, jak s nimi komunikovat. Jak se mohou chovat v takové vyhrocené situaci. To je vždy předmětem našich cvičení."

Podle krajského úřadu Královehradeckého kraje v současnosti všechna legálně provozovaná zařízení v regionu splňují požárně bezpečnostní opatření.

Hasiči pak doporučují i doma požární hlásiče, které reagují na teplo i kouř. Ceny hlásičů se pohybují kolem 150 korun. Umístěny by měly být na stropě ve společných prostorách, nebo na chodbách.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související