Pestrobarevná záplava květin a babí léto v České Skalici. Konají se tam tradiční Jiřinkové slavnosti

10. září 2021 13:51

Město Česká Skalice na Náchodsku ožívá tradičním svátkem babího léta. Jiřinkové slavnosti se poprvé konaly už v roce 1837, od té doby mohou lidé pravidelně tyto květiny v prostorách dnešního Muzea Boženy Němcové obdivovat. I letošní ročník nabízí pestrobarevné květy různých velikostí a náročnosti na pěstování. Součástí slavností je také soutěž o nejlepší z nich. 

„Ten, kdo vstoupí, tak hned uvidí soutěžní jiřiny," stojíme uprostřed všeho dění s Martinou Zálišovou, vedoucí městského odboru kultury.

Čtěte také

Kolik je zde vlastně soutěžních jiřin?
„Máme jich letos jedenáct, včetně jedné naší. Ale hlasující neví, která čí je. Vybírají jen podle barev a tvarů. Jak je vidět, tak je jich tady opravdu hodně."

Jdeme se podívat dál, vcházíme do dalšího sálu Muzea Boženy Němcové.
„V letošním roce jsme to trochu upravili, takže jsme jiřiny vystavili i nahoře. Tady se prezentuje Střední škola služeb, obchodu a gastronomie z Hradce Králové."

Magdalena Mňuková tady zrovna sestavuje květinová vazba. Jak se jí pracuje s jiřinami?
„Poměrně dobře to jde. Některá se občas zlomí, ale jinak je to v pohodě."

Čtěte také

Jiřiny jsou uvnitř, ale také venku. Jdeme se tam za nimi podívat.
„Nemáme jen aranžování ze školy, ale máme také tradiční aranžování pod tvrzí, kde se aranžuje vysloveně z jiřin."

Na tom, jak to vypadá na muzejní zahradě, na tom se podílela zahradnice Renata Pavlová. Kolik druhů a keřů tady je celkově?
„Dohromady máme letos 949 jiřin. Z toho je 663 vystaveno v květináčích a 275 jich máme zasazeno v zemi."

Čtěte také

To vše se muselo vysázet?
„Ano, všechny tyto keříky a také to, co uvidíte na tvrzi. Ty se na jaře nasadí, celé léto se o ně staráme a na podzim se zase musí vyrýt a uskladnit v záhonech."

Chápu to tedy, dobře, že jiřiny nejsou jen dole na nádvoří, ale jsou i na jiných místech, kromě vnitřku muzea?
„Jsou ještě ve sklepích a nejvíc druhů je potom ještě nahoře na maloskalické tvrzi, která je u příležitosti této výstavy otevřena."

Expozice Muzea Boženy Němcové v České Skalici
Hlavní expozice věnovaná životu a dílu Boženy Němcové je umístěna v maloskalickém muzejním areálu. Ten sestává z historických objektů bývalého hostince, kláštera voršilek a zbytků středověké tvrze. Nemůžete ho přehlédnout, leží v těsné blízkosti fary a kostela.

Tento víkend v Muzeu Boženy Němcové s České Skalici na Náchodsku nabízí také bohatý doprovodný program. Jiřiny zde budou k vidění do nedělního podvečera.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související