Muzeum Boženy Němcové slaví své 90. narozeniny. Vystaví pozůstalost i pramen vlasů spisovatelky

31. březen 2021 09:35

Muzeum Boženy Němcové v České Skalici na Náchodsku letos slaví své 90. narozeniny. Připravuje proto mimořádnou sezónu. V ní budou mít možnost návštěvníci nahlédnout například do pozůstalosti slavné spisovatelky. A čekají je skutečné unikáty. 

Čtěte také

Dokumentaristka Martina Kolinská vzala do ruky krabici, na které je napsáno Pozůstalost - Božena Němcová. Copak je uvnitř?
„To je překvapení. Podávíme se, máme to samozřejmě popsáno. Je tu dokonce i pramen vlasů. Byl ustřižen po její smrti, po 21. lednu 1862, kdy Božena Němcová zemřela. Měla havraní vlasy, ale tady už je patrná jistá degradace, takže barva asi už úplně neodpovídá."

„Ale jak ji popsal básník František Halas ve své sbírce Naše paní Božena Němcová, tak ona měla barvu vlasů havraní."

Podíváme se, co dalšího krabice ukrývá.
„Kromě osobních předmětů slavné spisovatelky z pozůstalosti, tak jsou tu různá vydání Babičky podepsané samotnou Boženou Němcovou. A samozřejmě bohatou korespondenci, která se dochovala."

Jaké měla Božena Němcová písmo?

„Jsou to unikáty podepsané její rukou. Milá slečno, prosím vás snažně, jestli byste mi nemohla půjčit do neděle. Já nemám krejcaru v domě," Martina Zálišová přečetla kousek žádosti Boženy Němcové o půjčku.

„Je pravda, že vidět dopis, ve kterém Božena Němcová žádá o pomoc, vždy to člověka lehce vezme u srdce."

Čtěte také

Pracovnice muzea se teď probírají všemi předměty.
„V letošním roce si připomínáme 90. výročí od oficiálního založení nejstaršího literárního muzea u nás. A jde asi také o jedno z nejstarších v celé Evropě. Je to jedno z témat, které si chceme připomenout. Vždy je v daném roce těch témat víc. Máme také 155. výročí Prusko - rakouské války."

Pokud to současné situace dovolí, Muzeum Boženy Němcové v České Skalici by mělo být otevřené od 1. května.

Expozice Muzea Boženy Němcové v České Skalici
Hlavní expozice věnovaná životu a dílu Boženy Němcové je umístěna v maloskalickém muzejním areálu. Ten sestává z historických objektů bývalého hostince, kláštera voršilek a zbytků středověké tvrze. Nemůžete ho přehlédnout, leží v těsné blízkosti fary a kostela.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související