Život a dílo Boženy Němcové v novém. Stálá expozice se v českoskalickém muzeu proměnila k nepoznání

14. červenec 2020

Pokud by se Božena Němcová narodila v roce 1820, jak se uvádí, pak by letos od jejího narození uplynulo 200 let. Muzeum Boženy Němcové v České Skalici při této příležitosti znovu otevřelo svoji stálou expozici, která se dočkala obnovy po několika desítkách let. Je věnovaná životu a dílu naší slavné spisovatelky a od loňského září prošla celkovou rekonstrukcí. 

Jak redaktorce Romaně Pacákové řekla vedoucí odboru kultury města Česká Skalice Martina Zálišová, už to bylo opravdu potřeba.

Čtěte také

Stálá expozice Muzea Boženy Němcové v České Skalici se po půl století proměnila k nepoznání. Prošla celkovou rekonstrukcí od zednických a malířských prací, výměny osvětlení až po výměnu panelů a obměny vitrín.

Muzeum za podpory města Česká Skalice, Královéhradeckého kraje a Ministerstva kultury obnovilo a zmodernizovalo expozici ke 200. výročí spisovatelčina narození v rámci Roku Boženy Němcové.

Hned v prvním sále se dívá Božena Němcová z velkého portrétu od Adolfa Kašpara skrze okno směrem ke kostelu, ve kterém se v roce 1837 vdávala.

Stálá expozice Muzea Boženy Němcové v České Skalici se po půl století proměnila k nepoznání

Její pohled doprovází výrok a zároveň motto celého roku 2020 z jejího dopisu Janu Helceletovi „Já kdybych měla volit tedy bych si přála narodit se znova as za dvě stě let anebo později neboť nevím, bude-li do té doby takový svět v jakém já bych chtěla žít s rozkoší.“

V pěti sálech se seznámíte s životem a tvorbou Boženy Němcové

Nejvíce návštěvníky láká spisovatelčina pozůstalost, která sestává z nábytku, obrazů, několika kusů skla a porcelánu.

Čtěte také

Ve speciální vitrínkce jsou uloženy její osobní věci - například vějíř ze Slovanského bálu ve Vídni, malé zápisníčky, do kterých si dělala poznámky ze svých cest, nebo duhové skleněné těžítko.

Muzeum připravilo také instalaci pokoje, jak mohl vypadat v době biedermeieru. Je tam vystaveno dobové sklo a porcelán z muzejních sbírek, včetně renovovaných dámských šatů, které se v té době nosily. Ve vitrínách jsou k vidění různá vydání Babičky a také knížky pohádek a povídek od Boženy Němcové.

V posledních dvou sálech najdete filmografii a odraz díla Boženy Němcové a její korespondence v divadle, poezii, próze a hudbě. Poslední z panelů klade návštěvníkovi filozofickou otázku, zda by se Božena Němcová chtěla narodit až za 200 let a zda by chtěla žít v této době. A tak symbolicky navazuje na její výrok a zároveň uzavírá celou expozici.

Expozice Muzea Boženy Němcové v České Skalici
Hlavní expozice věnovaná životu a dílu Boženy Němcové je umístěna v maloskalickém muzejním areálu. Ten sestává z historických objektů bývalého hostince, kláštera voršilek a zbytků středověké tvrze. Nemůžete ho přehlédnout, leží v těsné blízkosti fary a kostela.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.