Péče o zdravé zuby dítěte začíná už v těhotenství. Gravidní žena by si měla dát chrup do pořádku

8. únor 2024

Stomatologická radioporadna. Zdravé zuby si chceme všichni udržet co nejdéle, ideálně napořád. Bez pořádné péče se to ovšem neobejde. A čím dříve začneme, tím lépe. Proto se dnes zaměříme na děti a jejich chrup. Možná se při informacích vztahujících se k péči o dětský chrup naučí něco i dospělí. 

Pozvání do radioporadny přijala Prof. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc., dětská stomatoložka z Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Romana Koberová Ivančaková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kdy ideálně začít s péčí o zuby?
Obecná péče a starost o dutinu ústní novorozeného dítěte, by měla začít informacemi už v době, kdy je žena těhotná. V rámci preventivně profylaktické edukace by měla podstoupit vyšetření u zubního lékaře, měla by mít sanovaný chrup, měla by mít ošetřené zánětlivé choroby.

Těhotná žena by měla podstoupit vyšetření u zubního lékaře, měla by mít sanovaný chrup a ošetřené zánětlivé choroby.
Prof. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc., dětská stomatoložka

Protože to všechno jsou faktory, které mohou ovlivnit vývoj plodu, mohou způsobit i předčasný porod. Mohou způsobit narození dítěte s nízkou porodní hmotnosti. Zkrátka mikroorganismy, které kolují v krvi matky, se pupečníkovou krví dostávají do organismu dítěte a imunitní systém dítěte na to nějakým způsobem reaguje, ještě než se narodí.

Čtěte také

I stravování maminky se může na zoubkách dítěte pak projevit?
To ne. Strava matky se může na stavu zubních tkání projevit snad jedině v zemích třetího světa, kde ženy nemají dostupnost kvalitní, plnohodnotné stravy. Často mají také obtížný přístup ke zdravotnímu ošetření a péči.

My žijeme v podmínkách, kde má naprostá většina žen v době těhotenství stravu vyváženou v maximální míře, co se týče především bílkovin a základních stavebních prvků, které tvoří nejenom zubní tkáně, ale také kosti.

Ale samozřejmě, že některé zlozvyky typu konzumace alkoholu, kouření či jakýchkoliv jiných návykových látek, mohou mít velmi negativní vliv nejen na vývoj zubní tkáně, ale také samozřejmě na vývoj centrální nervové soustavy dítěte.

Dítě by mělo mít vše vlastní, lžičku i hrníček. Když je pak větší a čistí si zuby, tak samozřejmě vlastní kelímek i kartáček.
Prof. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc., dětská stomatoložka

A potom, když už dítě přijde na svět, tak asi péče začíná i ve chvíli, kdy tam ještě zoubky nejsou?
Maminka by se měla samozřejmě starat o dutinu ústní dítěte ještě předtím, než tam zuby jsou.

Čtěte také

Čili měla by ji určitým způsobem čistit aspoň nějakým primitivním způsobem, to znamená, že si vezme gázu, asi na to není úplně vhodná vata, ale spíše látková gáza nebo případně čistý přežehlený kapesník a dutinu ústní miminka po kojení vytře, setře zbytky mléka z dásní.

Protože dítě už má poměrně dost bohatý mikrobiom dutiny ústní, po několika měsících na úrovni dospělého člověka. A měla by se zejména vyvarovat přímému přenosu mikroorganismů, ale i kvasinek či virů ze své dutiny ústní do dutiny ústní malého dítěte, protože imunitní systém dětské dutiny ústní na to není připraven.

Olizování, lžičky, dávání pusinky na pusu, pití z láhve, olizování dudlíku, to by vůbec nemělo nastat. Dítě by mělo mít vše vlastní, lžičku i hrníček. Když je pak větší, a čistí si zuby nebo rodiče mu čistí zuby, tak vlastní kelímek i kartáček.

Romana Koberová Ivančaková a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou stomatologickou radioporadnu s dětskou stomatoložkou Prof. MUDr. Romanou Koberovou Ivančakovou, CSc., si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související