Jaké jsou nové možnosti stomatologie v odhalování „skrytých" problémů? Ústní hygiena je ovšem základ

16. červen 2020

Dbáte na preventivní zubní prohlídky, nebo otázku zdraví a krásy svého chrupu řešíte až v momentě, kdy se ozve nepříjemná bolest, zuby reagují citlivě a bílá už není bílá? Stomatologie je obor plný novinek.

MUDr. Radek Mounajjed, D.D.S., Ph.D. z D.C.M. kliniky v Hradci Králové v naší radioporadně na téma: novinky ve stomatologii.

Čtěte také

U diagnostických metod detekce zubního kazu máme několik způsobů. Základními jsou vizuální vyšetření pomocí vyšetřovacích nástrojů, kde si můžeme vypomoci lupovými brýlemi, mikroskopem nebo třeba intraorální kamerou a rtg snímkem, zejména pak jde o takzvané skusové snímky, které odhalí hlavně mezizubní kazy.

Dalšími alternativními metodami mohou být přístroje nejrůznějších značek využívající fluorescence a translucence, které však v zubních ordinacích nejsou příliš běžné kvůli své vyšší pořizovací ceně.

Správná péče o chrup je základ

Mnozí z nás si ještě nenavykli pravidelně navštěvovat dentální hygienistku.

Čtěte také

Každý pacient by měl projít „hygienickým kolečkem" před započetím dalších dentálních výkonů, aby lékař pracoval v co nejčistších ústech. Úkolem dentální hygienistky není jen odstranění zubního kamene a jiné léčebně-kosmetické výkony, ale zejména edukace pacienta jak správně vyčistit chrup: správná technika čištění, používání mezizubních kartáčků a tak dále.

Poslání stomatologa není jen neustále chrup spravovat, ale hlavně odstranit příčinu vzniku kazu a jiných problémů, což je v naprosté většině případů nedokonale a nepravidelně prováděná ústní hygiena.

Základem zdravého chrupu je bezpochyby správné čištění - jak tedy správně zuby čistit a s jakou frekvencí?

Čtěte také

Důležité je mechanické odstranění měkkého povlaku, tedy plaku, z celého povrchu zubu. Ideální je čistit chrup dvakrát denně měkkým kartáčkem s velkým množstvím čisticích vláken takzvanou žlábkovou technikou, kdy se kartáček nakloní do žlábku mezi zubem a dásní pod úhlem asi 45°, a poté se provádějí malé krouživé pohyby.

Změnily se během posledních deseti, dvaceti let nejčastější zákroky v ordinacích zubních lékařů?

Nejčastější zákroky jsou pravděpodobně výplně, ošetření kořenových kanálků, zhotovení protetiky a extrakce. Extrakce a zhotovení snímatelných náhrad se asi moc nezměnilo. Zato u výplní, endodoncie a fixní protetiky jde vývoj stále kupředu - máme nové materiály, přístroje a stále běžnější je používání lupových brýlí a mikroskopů.

Blanka Malá a MUDr. Radek Mounajjed, D.D.S., Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

V poslední době se stále běžnějším stává ošetření dentálními implantáty.

Celou radioporadnu si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související