Špatná ústní hygiena je hlavním faktorem vzniku „paradentózy“. Nebezpečí ale nehrozí jen zubům

20. únor 2020

Parodontologie se zabývá zachováním a léčbou tkání, které zajišťují ukotvení zubu v čelisti. Patří mezi ně dáseň, závěsné vazy a kostní lůžko v okolí kořene zubu.

Stomatolog MUDr. Radek Mounajjed, D.D.S., Ph.D. z D.C.M. kliniky v Hradci Králové v naší radioporadně na téma: Paradontologie je jedním z klíčových oborů stomatologie. Zabývá se léčením parodontitidy, lidově paradentózy.

Co to je parondontitida?

Parodontitida je chronické zánětlivé onemocnění parodontu (t. j. závěsného aparátu zubu), které často vede ke ztrátě zubu. Včas diagnostikovanou parodontitidu dokážeme úspěšně léčit.

MUDr. Radek Mounajjed, D.D.S., Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

V případě ztráty zubu ho lékaři dokáží plnohodnotně nahradit, a to i v případě, kdy již došlo k úbytku kosti. Během jedné návštěvy vám kost doplní, aby mohli zavést implantát, který zub nahradí.

Jak se toto onemocnění projevuje?

V začátcích se parodontitida projevuje krvácením, otokem dásní, postupně zánětem, který doprovází nepříjemný zápach z úst.

V pozdějších stádiích, když dovolíte zánětu šířit se více do hloubky, začne ubývat z kosti, dásně ustoupí a obnaží se kořeny zubů.

Posledním stádiem parodontitidy je uvolněný zub, který nakonec vypadne.

Existuje účinná prevence?

Parodontitidu způsobuje plak, který se tvoří na povrchu zubu a není odstraněn.

Čtěte také

Základem prevence je tedy správná a pravidelná ústní hygiena, a to doma i v ordinaci dentálního hygienika.

Důležitá je i správná životospráva. Pokud nevíte, jak správně pečovat o svůj chrup doma, poraďte se se svým stomatologem v zubní ordinaci.

Hlavní příčinou onemocnění parodontu je působení bakterií, tzv. parodontálních patogenů v dutině ústní, které se usazují na zubech ve formě mikrobiálního plaku, ten vyvolává zánět dásní. Neléčený zánět dásní postupuje hlouběji a postihuje kostěné lůžko a závěsný aparát zubu.

Špatná ústní hygiena je hlavním faktorem vzniku "paradentózy" (ilustrační foto)

V konečném důsledku dochází k úbytku kosti, zub se může začít viklat, a pokud se parodontitida neléčí, končí ztrátou jinak zdravého a funkčního zubu.

Čtěte také

Tedy špatná ústní hygiena je hlavním faktorem vzniku parodontitidy. K tomu přispívá zubní kámen, stres, celková onemocnění, užívané léky, ortodontické anomálie a vady skusu, kouření, abnonormality anatomické (slizniční řasy, mělké vestibulum), zlozvyky, dýchání ústy, kvalita a množství slin, nevyhovující výplně, korunky a protézy, dědičné dispozice.

Nebezpečí ale nehrozí jen zubům, chronická parodontitida může být příčinou jiných závažných onemocnění. Je zdrojem infekce a může vyvolávat záněty v celém organismu. Parodontitida může předznamenat vyšší výskyt infarktů myokardu, nebo třeba centrálních mozkových příhod.

Celou radioporadnu s MUDr. Radkem Mounajjedem, D.D.S., Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.