Paní, kde jste nechala lyže? Posměšky neberte vážně, nordic walking je dobrou cestou k vašemu zdraví

20. duben 2021

Na chůzi s nordickými holemi mnoho lidí odrazuje právě one trochu komický dojem, který někteří "nordici" vyvolávají. Pokud však uvažujete, jak efektivně zvyšovat svou kondici a zejména pokud chcete zhubnout, tak dejte šanci nordic walking. Má všechny výhody chůze, ale oproti čisté chůzi je ještě účinnější.

Certifikovaná terapeutka a instruktorka Jarmila Morávková hovoří v naší radioporadně o fenoménu nordic walking.

Posměšky neberte vážně, nordic walking je dobrou cestou ke zdraví (ilustrační foto)

Co to vlastně je kondiční severská chůze nordic walking? Jaké přináší pro tělo výhody? Má i nějaké nevýhody? Co na sebe a s sebou při nordic walking? Jaké oblečení, boty, vybavení? A co hole? Je v nich rozdíl?

Nordic walking - překvapivě náročný sport

Nordic walking (doslovně přeloženo severská chůze) je dynamická chůze se speciálními sportovními holemi.

Čtěte také

Kolébkou tohoto sportovního odvětví je Finsko kde se Nordic walking velmi rychle vyvinul v lidový sport, poté se rozšířil po celé Skandinávii a pak i do střední a jižní Evropy. I v dalších zemích získává tento sport na stále větší popularitě.

Z Nordic Walkingu se postupem let vyvinula ještě celá řada dalších sportů jako Nordic Blading, Nordic Snowshoeing, Nordic Cruising, Nordic Running, Nordic Winter Walking a další.

Jaká je tedy výhoda nordic walkingu, když se energetická spotřeba blíží běhu nebo jízdě na kole? Tajemství je v počtu svalů, které při tom kterém sportu zapojujete.

Čtěte také

Při běhu nebo při jízdě na kole se skoro celá spotřeba energie odehrává v dolních končetinách, na kole hlavně ve stehenních svalech, při běhu v lýtkovém svalstvu.

Naproti tomu při nordic walkingu zapojujete kromě celé dolní končetiny také paže, většinu zádových svalů, velký a malý prsní sval a do jisté míry i svaly břicha. Všechny však pracují tak, že jejich energetické nároky dokáže stále ještě z větší části pokrýt právě náš zásobní tuk.

Posměšky neberte vážně

Při pravidelné chůzi, ať s hůlkami nebo bez nich, po určité době zhubnete a zlepšíte svou kondici. A onen trochu komický dojem většinou nevyvolává samotný fakt, že někdo chodí s holemi, ale často značně křečovitá chůze, v níž je znát usilovnost rozhodnutí za každou cenu něco ve svém životě změnit.

Choďte s holemi rázně, vyvíjejte správnou sílu, ale snažte se, aby tělo nebylo v křeči. Aby i pro vás nebyl nordic walking jen cestou ke zdraví, ale i zdrojem radosti z pohybu.

Jarmila Morávková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Jarmilou Morávkovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související