Pádlování ve stoje aneb paddleboarding, sport pro celou rodinu. A kdo chce, může si klidně i sednout

12. srpen 2021

Paddleboarding zažívá v letošní letní sezóně opravdový rozkvět. Vodní sport, při kterém jezdec na prkně podobném surfovému longboardu používá k pohybu vpřed dlouhého pádla, si oblíbili mladí i starší. Rovněž je někdy zkráceně používán nazýván SUP (Stand Up Paddle = pádlování ve stoje).

Čtěte také

Při paddleboardingu člověk rovnoměrně zapojuje doslova celé tělo. Zlepšuje smysl pro rovnováhu a fyzickou kondici. Při pádlování dochází k zapojení velké skupiny svalů od lýtkových na nohou, přes zádové a šikmé břišní svaly, až po všechny svaly na rukou.

„Jde o sport a vlastně zároveň i rekreaci. Nepotřebujeme k němu nic jiného než vodní plochu, prkno a pádlo. Každý může kdykoliv vyrazit na vodu, užít si zábavu, zasportovat si a pobavit se sám nebo s celou rodinou."

Pokud se vám nebude něco líbit, stabilitu nemáte komfortní, můžete na paddleboardu klidně klečet nebo i sedět a jet s kajakovým pádlem.
Ing. Ondřej Petržílek, odborník na paddleboarding

Jak tento sport vlastně vznikl a kdy dorazil k nám?

„V České republice se paddleboarding objevil až v 21. století. Nicméně už někdy v 18. století britský mořeplavec James Cook popisoval, jak na Havaji domorodci sjíždějí mořské vlny."

Paddleboarding zažívá v letošní letní sezóně opravdový rozkvět (ilustrační foto)

„Nástup paddleboardingu souvisí také s nástupem nových technologií. Ty zajistí, že když paddleboard nafoukneme, nevznikne válec, ale deska. Ta se natlakovat až na jednu atmosféru, čímž dosáhneme obrovské tvrdosti. Ale stáje je to balitelný paddleboard. Do kufru auta se nevejde pouze jeden, ale třeba čtyři pro celou rodinu."

Zvládne pádlování ve stoje opravdu každý?

„Určitě, je to velice dostupný sport. Technika pádlování tedy není úplně jednoduchá, nicméně můžete se klidně posadit na paddleboard, vyjet dál od břehu, zkusíte se postavit a je to. Když někdo jezdí na snowboardu nebo na lyžích, tak má lepší stabilitu a v podstatě může hned vyjet."

Rozhodneme se pro koupi svého paddleboardu, podle čeho máme vybírat?

Existuje nepřeberné množství druhů a strefit se do toho správného pro nás nemusí být jednoduché.

Čtěte také

„Když se podíváte na paddleboardy, určitě si všimnete, že některé jsou kulatější, další špičatější, širší a užší, dlouhé nebo krátké. Pokud jsem začátečník a vlastně jsem na něm ještě nikdy nestál, tak zůstanu v takové všestranné kategorii, říkáme tomu all round. Pro tyto plováky platí, že jsou kulatější a širší."

„Šířka dodává paddleboardu stabilitu, tady platí rovnice, čím širší, tím stabilnější. Ale je to samozřejmě na úkor jízdních vlastností. Tedy čím mám paddleboard stabilnější, získávám zase naopak horší jízdní vlastnosti, takže trošku hrnu vodu před sebou."

„Pokud se už v technice zlepším, mám něco naježděno, tak budu jistě preferovat paddleboard užší a delší. Je samozřejmě trošku víc vratký, ale protože jsem už zkušenější paddleboardista, zlepšila se mi stabilita, tak si to mohu dovolit. Pokud je plovák delší, tak se méně přetáčí a umožňuje pádlovat delší dobu na jedné straně, než je nutné přehodit pádlo."

Paddleboarding zažívá v letošní letní sezóně opravdový rozkvět (ilustrační foto)

„Na paddleboaru je dobré při pádlování střídat strany, je to přirozené. Jde o to, že jsou potom rovnoměrně zatěžovány obě poloviny těla."

Celou radioporadnu s Ondřejem Petržílkem o letním pádlování aneb paddleboardingu si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související