České řeky se zaplnily vodáky. Půjčovny lodí na Orlici hlásí vysoký zájem milovníků pádel a vody

27. červenec 2021 08:42

V Královéhradeckém kraji hlásí některé půjčovny lodí vysoký zájem lidí o vodácké vybavení. Například na řece Orlici se za letošní sezónu stalo, že provozovatelé pronajali všechny svoje lodě, které měli k dispozici. 

Čtěte také

„Ahóóój!"
To je typický pozdrav vodáků napříč celou republikou. V Týništi nad Orlicí se na řeku chystala celá řada lidí. Mezi nimi třeba i Martina Jedlinská.
„Hrozně se těšíme. My jsme už loni jeli z Kostelce nad Orlicí a končili jsme právě tady v Týništi. A letos pokračujeme dál, ani nevím přesně kam. To mají naši chlapci na starosti."

Na řeku vyrážejí jako desetičlenná posádka. Dvě rodiny a dva psi.
„Jedeme na raftech, protože máme děti a psy. Tak kvůli bezpečnosti máme raději rafty."

V Týništi nad Orlicí půjčují několik desítek lodí. A zájem je podle provozní Lucie Skalické vysoký.
„Hlavně na víkendy. V týdnu také půjčujeme lodě, ale tam je ten zájem nižší, to půjčíme třeba 60 lodí. O víkendu nám jde na řeku třeba kolem 220 lodí."

Letos se prý dokonce už stalo, že v Týništi půjčili všechny svoje lodě.
„V červnu, jak začala sezóna a lidé mohli jezdit na vodu, tak byl tak vysoký zájem, že se lodě musely rezervovat minimálně tři týdny dopředu. Aby vůbec na lidi nějaká loď zbyla."

Čtěte také

Kromě Orlice se dá v Královéhradeckém kraji sjíždět i Úpa, Metuje nebo Labe.

„V podstatě všechny řeky jsou bez problémů. Jen je zapotřebí si dát pozor na nějaký zvýšený stav vody, když například zaprší a jsou bouřky. Potom samozřejmě stoupne voda a může to být pro začínající vodáky nebezpečné. To platí hlavně na Orlicích, kde v prudkých zatáčkách se mohou například objevit spadlé stromy. Ale za běžného stavu je vše bezproblémové," říká předseda Asociace vodní turistiky a sportu Petr Ptáček.

A doplňuje, že v době covidu se zájem o vodáctví zvýšil a nejvíce si lidé půjčují kanoe.

Spustit audio

Související