Půjčovny lodí na řece Orlici v Královéhradeckém kraji hlásí letos velký zájem vodáků

20. červenec 2020 08:51

Vodáci v Královéhradeckém kraji mají letos velký zájem o řeku Orlici. Sezónu si tak pochvalují provozovatelé půjčoven lodí.  Za víkend pronajmou i několik set kánoí, kajaků a raftů. Podle vodáků je ve srovnání s minulými roky vody víc a řeka je tak dobře sjízdná.

„Ahóóój!"
To je klasický pozdrav vodáků.

Čtěte také

V Kostelci nad Orlicí jsme jich potkali několik desítek. Mezi nimi byl i David Grinberg.
„Naloďujeme se tady v Kostelci nad Orlicí a pokračujeme po vodě dál směrem k Hradci Králové. Zvolili jsme tento termín, protože hodně pršelo. Máme jen základní výbavu, záchranné vesty, helmy nebereme, protože jsme zkušení vodáci. Je zapotřebí si vzít lana, abychom utěsnili zavazadla a pak samozřejmě také pádla."

Podle provozovatelky půjčovny lodí Lucie Skalické je zájem vodáků větší než se předpokládalo.
„Letos jsme čekali sezónu horší a ona není špatná. Těch lidí je možná i víc. V týdnu půjčujeme okolo čtyřiceti či padesáti lodí denně. O víkendu se rozpůjčuje všechno, co v půjčovně máme k dispozici. A to je kolem 200 lodí. Nejčastěji půjčujeme dvoumístné plastové lodě. Rafty sice také, ale ty tolik nepůjčujeme zejména kvůli spadlým stromům v řece."

Vodáci v Královéhradeckém kraji mají letos velký zájem o řeku Orlici

Sezónu si pochvaluje i Libor Borůvka, který půjčuje desítky lodí denně. Vodáci mají podle něj příznivé podmínky.
„Je vyšší vodní stav a je to zážitek pro lidi, kteří sem jezdí už roky. Mohou se svézt na horních úsecích řeky, kde to obyčejně moc nejde. Celoročně sjízdný úsek Orlice je právě z Kostelce nad Orlicí do Týniště nad Orlicí a pak dále do Svinar. To už je část Hradce Králové."

Vodáci v Královéhradeckém kraji sjíždí kromě Orlice i další řeky. Například Labe, Úpu nebo Metuji.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související