Opatření kvůli šetření s vodou už vydaly některé obce na Jičínsku. Důvodem je dlouhodobé sucho

26. květen 2020 09:51

Zákaz zalévání zahrady, napouštění bazénů a další opatření už platí v některých obcích na Jičínsku. Přestože v posledních dnech prší, situaci s dlouhodobým suchem to neřeší. Vody je málo, vysychají prameniště. Obce se snaží obyvatele motivovat k co největšímu možnému užívání dešťové vody. 

Čtěte také

„My jsme bohužel museli už v dubnu vyhlásit zákaz napouštění bazénů a zalévání zahrad. Protože náš zdroj vody je omezený a nejsme napojeni na žádnou vodárenskou soustavu," říká nezávislá starostka obce Bačálky Pavlína Kaprasová.

A dodává, že většina lidí už má vyčerpané studny, někteří omezili pěstování zeleniny. Voda chybí.

„Tady nahoře máme nádrž na vodu, kam teče dešťová voda ze střechy od stodoly. To je docela veliká střecha a byla až do letošního roku nevyužitá. Až letos jsme to udělali. Manžel přečerpá vodu do dalších nádrží a ty máme momentálně plné," ukazuje Daniela Nezbedová, jak se jim daří zachycovat dešťovou vodu.

Místo sůl, můžeme klidně říkat, že je déšť nad zlato (ilustrační foto)

Díky současným srážkám teď mají zásoby. Ale nikdo neví na jak dlouho. Rodina má několik záhonů se zeleninou a menší hospodářství. S vodou se prý snaží šetřit jak to jenom jde.
„Zvířatům se musí voda dát, ale kytky na zahradě nezaléváme. Ty už necháváme svému osudu."

Čtěte také

Podobně je na tom i paní Marie. I u jejího domku je systém na zachytávání dešťové vody.
„Máme dešťovou vodu svedenou z okapů do sudů. A odtud ji dáváme čerpadlem do "tisícovek". Uvidíme, jestli jí bude dost. Ale prostě co máme, tak do sudů dáváme."

„Odsouhlasili jsme příspěvek tisíc korun každému, kdo si pořídí nádobu na dešťovou vodu o objemu alespoň tisíc litrů. Tedy na každou nádobu. Když si pořídí takové sudy tři, dostane tři tisíce korun," vysvětluje starostka Pavlína Kaprasová.

Města chtějí více využívat dešťovou vodu (ilustrační foto)

Obyvatelé také mají možnost přijít si pro užitkovou vodu k obecním studnám, které nechalo vedení vyčistit a opravit jejich mechaniku.
„Kdyby jim voda skutečně došla a potřebovali například na WC, tak si mohou přijít s nějakou svojí nádrží a mohou si vodu napumpovat."

Čtěte také

Zákaz zalévání, napouštění bazénů a mytí aut platí také ve Vysokém Veselí. Důvod je stejný jako v Bačálkách situace s vodou není příznivá.

„Situace je špatná, protože voda stále není," tvrdí nezávislý starosta Luboš Holmar.

A dodává, že kvůli nedostatku vody už museli začít lovit ryby ze zdejšího rybníka.
„Pokud se nenaplní kaverna pod rybníkem, tak do něj nepřitéká nic. A teď je to prázdné nebo poloprázdné. Tak jsme obsádku museli odlovit. Nepovedlo se to celé. A pokud bude vody ještě méně, tak budeme muset znovu odlovit."

Spustit audio

Související