Obce v Krkonoších se obávají v budoucnu sucha, proto se snaží hledat nové zdroje vody

9. únor 2020 10:40

Vrty, rozšiřování vodovodů, obnova mokřadů to jsou některé cesty, jakými si obce v Krkonoších snaží zajistit do budoucna dostatek vody. Obávají se sucha, které je v minulých letech trápilo. Se suchem bojují také ochranáři. Ti se snaží zadržovat vodu v krajině. 

„Ve vrchní části Černého Dolu vyschly i nějaké prameny. Takže jsme tam museli řešit vrty a zásobovat každý objekt individuálně vodou," popisuje problémy s pitnou vodou nezávislý starosta Černého Dolu Josef Pánek.

Čtěte také

Obec si nechala udělat hydrogeologický průzkum.
„Máme vytipováno místo, kde by se případně dal udělat vrt nebo několik vrtů. Abychom zabezpečili dodávky pitné vody."

V současné době jsou zatím zásoby vody podle Josefa Pánka dostatečné. Záležet bude na tom, jestli opět přijde suché období. Důležité je teď podle něj zkapacitnění vodovodního řadu v Čisté.
„Protože tam přibývá výstavba. Holandská vesnička, která už tam je a k ní má ještě přibýt výstavba Smrčiny, kde budou nějaké rekreační domy."

Čtěte také

Úbytek vody v Krkonoších dlouhodobě pozorují i ochranáři přírody. Proto se snaží vodu v krajině zadržovat. A to zejména budováním přepážek.

„Ve výseku nad Černým Dolem pod Hrnčířskými boudami je rašeliniště, které bylo takto meliorováno. V současné době jsou tam přepážky, které zadržují vodu. Stejně tak kolem Špičáku," vysvětluje mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. A ukazuje místa, kde pracovníci vytvořili poslední přepážky a další stovky jich mají v plánu vybudovat letos.

Hladinu řeky Labe bedlivě sledují ve Vrchlabí

Voda z Labe totiž zásobuje tisíce domácností.

„Díky tomu, že tady máme Labe, které zatím nevysychá, tak máme dostatek pitné vody. Vrchlabí investovalo do úpravny vody loni i předloni," říká místostarosta města Alfréd Plašil z Volby pro město.

Řada dalších horských obcí dostavuje vodovody, obnovuje rybníky nebo buduje vodní nádrže, aby na dlouhodobé sucho byly případně připraveny.

Spustit audio

Související