Dlouhodobé sucho trápí zvířata a podepíše se i na kvalitě semen lesních dřevin

28. srpen 2018 10:08

Letošní dlouhodobé sucho netrápí jen zemědělce, ale také lesníky a myslivce. V ohrožení je úroda semen lesních dřevin, které sice dozrávají dřív než obvykle, ale předčasně zasychají. S nedostatkem vody bojují i myslivci. Kvůli tomu, že se v minulých letech voda z krajiny hlavně odváděla, museli nyní v mnoha honitbách vybudovat napajedla pro zvěř a zajistit jejich zásobování.

I zvířata mají žízeň. Myslivci na Vrchlabsku rozvážejí vodu po lesích každý druhý den

Srnčí u napajedla. I zvířata trápí sucho a horko

Sucho dělá starosti i myslivcům. Citlivější lesní zvířata nemusí extrémní vedra přežít. Proto myslivci na Vrchlabsku vyrazili do lesů se zásobami vody. Doplňují tam napajedla, aby lesní zvěř měla co pít. Kvůli dlouhodobému suchu se totiž obávají, že by některá zvířata nemusela vedra přežít. Voda se ale v teple rychle kazí, takže myslivci musejí často vodu měnit.

Semena všech stromů kvůli dlouhodobému suchu a teplu aktuálně dozrávají o tři až čtyři týdny dříve než je obvyklé. Ještě na jaře to přitom vypadalo na slušnou sezónu. Podařilo se vytvořit dostatečné zásoby semene lesních třešní, hrušní nebo břízy.

V největším ohrožení je v těchto týdnech úroda semene buku, říká ředitelka Semenářského závodu Lesů České republiky Zuzana Neznajová: „V současnosti vypadají buky obalené těmi hnědými číškami se semínky. Ale jestli dozrají do plné zralosti, jestli nebudou poškozené hmyzem, jestli vůbec budou ke sklizni, tak to ještě ukáže čas."

Semena buku by měla být ke sklizni zhruba za měsíc. Problémy mohou být také u dubu. Žaludy se totiž na stromech neudrží a nedozrálé padají na zem. Lesníci naopak doufají v dobrou úrodu olše.

Strom, dub, list, žalud, listnáč, příroda, zelená

Právě po listnatých stromech je v době omezování výsadby smrku velká poptávka. Uspokojit zájemce o výsadbu lesních dřevin bývá někdy složité.

„Problémy jsou právě v těch oblastech, kde jsou tím suchem zasaženi nejvíc. Protože tam ta úroda bude pochopitelně opět menší. Ale v letošním roce určitě nasadíme všechny páky, které máme, abychom maximálně úrodu, která je, sebrali a dostali ke školkařům," říká Zuzana Neznajová.

Horké a suché léto znamená mimo jiné i vyšší koncentrace znečištění v odpadních vodách

Voda, základ života

Současné sucho se sice podepisuje na řadě věcí nebo oborů lidské činnosti, čištění odpadních vod k nim ale nepatří. Navštívili jsme proto čistírnu odpadních vod v Hradci Králové.

Kvalita úrody lesních plodů nechává myslivce v klidu. Kaštany a žaludy sice kvůli extrémně vysokým teplotám a nedostatku vláhy nebudou tak kvalitní, ale pro přikrmování zvěře by jich měl být dostatek. Největším problémem posledních týdnů je, jak na některá místa dostat pitnou vodu.

„Dnes nám ta voda v honitbách chybí. A mnoho myslivců řeší, jak v těch velkých vedrech zajistit pro zvěř dostatek kvalitní pitné vody. Takže se to často řeší i dovozem vody do nějakých napajedel, budováním napajedel a podobně," říká za Okresní myslivecký spolek Hradec Králové Radomír Podolský.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související