Od 10 měsíců až do 2,5 roku čekají pacienti v Královéhradeckém kraji na výměnu kyčelního kloubu

5. březen 2023 07:39

I po zhruba roce od odeznění poslední velké covidové vlny musejí pacienti na některé neakutní zákroky v nemocnicích čekat o měsíce déle než před pandemií. Nemocnicím, které se snaží dohnat odložené operace, totiž stoupá počet nových pacientů. Jaká je situace v Královéhradeckém kraji, to zjišťoval ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové reportér Jakub Vik.

Na jaké operace čekají pacienti nejdéle?

Čtěte také

Čekací doby se zásadně liší napříč lékařskými obory i jednotlivými zákroky. Například na ortopedii jsou čekací doby obecně jedny z nejdelších a právě během pandemie se i značně prodloužily. Bylo totiž nutné zajistit péči o pacienty s covidem a personál z tohoto i dalších oddělení se přesunul k posílení „covidových oddělení".

Například na totální endoprotézu kyčle si teď nový pacient tady ve fakultní nemocnici počká dva roky, na nové koleno bude muset čekat ještě o půl roku déle. To jsou ještě mírně delší čekací doby než na konci pandemie zhruba před rokem. Naopak například u kardiologické kliniky se v zásadě nemocnici podařilo dostat na předcovidové čekací doby.

Co další nemocnice v kraji?

Čtěte také

V nemocnicích Královéhradeckého kraje, tedy v Náchodě, Rychnově nad Kněžnou, Trutnově a Jičíně jsou ty čekací doby obecně kratší než v hradecké fakultní nemocnici, nejlépe jsou na tom na ortopedii v Trutnově, kde si pacient na nové koleno a kyčel počká v uvozovkách jen 10 měsíců, což je předcovidová čekací doba.

Naopak v Náchodě jsou to zhruba dva roky, v Rychnově nad Kněžnou by se oboje mělo stíhat přibližně do roku a půl. Ostatní zákroky, například na chirurgii, ORL nebo gynekologii jsou v řádech jednotek týdnů.

Proč se nemocnicím nedaří ty lhůty zkracovat a někde se i přes konec pandemie v posledním roce dokonce ještě prodloužily?
Nemocnice svorně odpovídají, že je to kvůli nedostatku odborného personálu a většímu zájmu právě například o ty ortopedické výkony. Velké ortopedické operace jsou totiž náročné na čas provedení i na počet personálu na operačním sále i na pooperační péči.

Čtěte také

Mluvčí hradecké fakultní nemocnice Jakub Sochor mi řekl, že i když nemocnice navýšila provoz pracovišť prodloužením operační doby až do pozdních odpoledních hodin, stále to nestačí, a tak dokonce nemocnice připravuje sobotní směny ve vybraných oborech.

Počet operací podle mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilové navýšily i krajské nemocnice, ale kvůli většímu počtu zájemců o výměnu kloubů se lhůty nedaří zkrátit.

Může s tím něco dělat sám pacient?
Pacient má možnost výběru pracoviště, kde mu daný zákrok provedou, může si tak vybrat to pracoviště, které má oproti jiným kratší čekací lhůty.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související