Na některé neakutní operace se v českých nemocnicích stále dost dlouho čeká, někde i přes dva roky

14. listopad 2022 13:13

V Královéhradeckém kraji se na některé plánované operace stále čeká dlouhou dobu. Nejhorší situace je na odděleních ortopedie, typickým příkladem jsou výměny kyčelních nebo kolenních kloubů. K výraznému zkrácení lhůt nepomáhá ani to, že lékaři v některých nemocnicích operují víc než dřív.

Čtěte také

„Je vše v pořádku? Jak vypadá ta transfúze?“ Oddělení ortopedie náchodské nemocnice, zdravotní sestra kontroluje stav jednoho z pacientů po výměně kyčelního kloubu. Lékaři tady takových operací provedou zhruba 350 ročně, čekací doby jsou dlouhé.

„V období před covidem se nám to podařilo stáhnou asi na něco kolem 18 měsíců i méně. V současné době je čekací doba poctivé dva roky, říká primář oddělení Roman Umlauf.

Důvodů je podle něj celá řada, především nedostatek personálu. Už tak špatnou situaci zkomplikovala omezení během pandemie koronaviru. „Přibývá reoperací, máme jich o polovinu více než například v roce 2020. Takže to jsou záležitosti, které nás zdržely v období covidu a teď to dobíhá. Situace je opravdu komplikovaná.

Lékaři tady přitom často operují víc než dřív, ani to ale nestačí. Třeba na ortopedii tak podle primáře Romana Umlaufa denně volají pacienti, aby zjistili, kdy na ně přijde řada. „Jsou zoufalí, je to tak. Situace je tristní.

Jinde je to přitom ještě horší. Například ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové pacienti momentálně čekají na totální endoprotézu kolene 130 týdnů, tedy asi dva a tři čtvrtě roku, na výměnu kyčle přes dva roky. Nemocnice to uvádí na svém webu.

Čtěte také

Dlouhé seznamy čekatelů na některé operace mají také v Oblastní nemocnici Trutnov. Podle ředitele Miroslava Procházky je i tady nejhorší situace na ortopedii. „U totálních endoprotéz jsou čekající doby někde kolem 12 až 18 měsíců u těch, které snesou odklad. U těch medicinsky indikovaných k rychlejšímu řešení jsou to zhruba 3 měsíce.

V Trutnově přitom letos navýšili na ortopedii počet lůžek i operací, díky tomu se lhůty o něco zkrátily. „Před rokem se čekalo asi o 6 až 12 měsíců na operaci déle.

Přesto jsou v nemocnicích napříč Královehradeckým krajem i v celém Česku čekací doby na operace dlouhé a nic se na tom podle lékařů nezmění ani v dalších letech.

Spustit audio

Související