Obnovy se dočkal soubor památkových strojů a objektů Jámy Julie v hornickém skanzenu v Žacléři

5. duben 2022 08:06

V hornickém skanzenu Důl Jan Šverma v Žacléři na Trutnovsku došlo na opravy souboru památek Jámy Julie. Práce za více než 60 milionů korun se týkají dvou budov a jejich vybavení z přelomu 19. a 20. století. Díky opravě tak bude moci Důl Jana Švermy v budoucnu návštěvníkům nabídnout další prohlídkové okruhy. 

Čtěte také

Tady je úplné hornické městečko. „Tohle je strojovna Jámy Julie, za ní je šachetní budova s těžní věží," říká Karel Novotný, ředitel Dolu Šverma v Žacléři.

Jdeme se podívat blíž. Přeskočíme kaluž přede dveřmi a slyšíme sbíječky a vrtáky. „Je to spíš bruska. Obrušují se ocelové konstrukce od rzi a potom se budou následně dělat nátěry."

Stojíme v obrovské hale, stěžejním prvkem jsou tu, momentálně pod plachtami, dvě obrovská, železná kola. „To je vlastní těžní stroj, který tahal z dolu vozíky s uhlím, do dolu pouštěl materiál a horníky. Byl to menší těžní stroj o průměru zhruba 3,5 metru. Ten větší, na Jámě Ján, má průměr přes 6 metrů."

Čtěte také

Zatím je celá strojovna pod plachtami. Co se tu bude dít? „Těžní stroj se bude restaurovat. Přičemž většina se bude restaurovat přímo tady, na místě. Ale demontovat se bude hloubkoměr a rychloměr."

Míříme teď znovu ke dveřím. „Vedu vás do šachetní budovy, do většího objektu, kde byly klece a přímo napojení na Jámu. To se také opravuje."

Oprava strojů uvnitř je jedna věc, ale opravy budov, to je věc druhá.

Čtěte také

Roman Ožohanič zná podrobnosti. „Je hodně špatných omítek, všechno se dělá nové. Je tu hodně rezavého železa, takže se vše brousí a natírá. Někde jsou špatné i podlahy, takže je musíme vybourat a znovu zabetonovat. Je toho hodně, ale jde nám to dobře."

Míjíme partu chlapů s lopatami a vcházíme do šachetní budovy. „Tady byly v jámové konstrukci těžní klece. Ta už je odstraněna. Místo ní bude instalován výtah, kterým budou moci jezdit také imobilní osoby do horního patra, kde byl vozíkový objekt. A do patra pod námi, kde je uzávěr bývalé Jámy Julie.

V hornickém skanzenu Důl Jan Šverma v Žacléři došlo na opravy souboru památek Jámy Julie

Jámu Julii by první návštěvníci hornického skanzenu v Žacléři mohli vidět už v létě roku 2023.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související