Dělostřeleckou tvrzí, hornickým skanzenem i rozhlednou vás okouzlí východní brána Krkonoš

30. červen 2018 10:08

Zveme vás na zajímavá místa našeho kraje - dnes vás zavedeme na Žacléřsko. To je považováno za východní bránu Krkonoš. Mezi tamní turistické cíle patří nejen historické památky, ale také rýchorská příroda. Podrobnosti přímo na místě zjišťovala reportérka Jana Házová.

Mé první kroky vedou do místního infocentra. A hned pokládám první otázku: co zajímavého můžeme vidět tady na Žacléřsku?

Stachelberg, největší dělostřelecká tvrz v Čechách. Jako dvanáctipatrový panelák otočený do země

Obr na úpatí Krkonoš. Pevnost Stachelberg je největší dělostřeleckou tvrzí v Čechách

Dělostřelecká tvrz Stachelberg na Trutnovsku letos poprvé otevře brány o měsíc dříve než je běžné. První letošní návštěvníky přivítá už na Velký pátek 30. března. Jak se reportérka Jana Házová dozvěděla od Miroslava Kejzlara, do posledních chvil se tam pilně pracovalo. 

„Můžeme zde kromě městského muzea v Žacléři navštívit pevnost Stachelberg, což je největší dělostřelecká tvrz v Čechách, která je kousek nad městem. A naopak na druhém konci města je k vidění Hornický skanzen, kde letos rozšířili prohlídkovou trasu o turistickou štolu Jitřenka," říká Zuzana Luková.

A co cykloturisté? Také si užijí na Žacléřsku zajímavé trasy a cyklotoulky?

„Rozložili jsme mapu, protože sami jsme také samozřejmě milovníci cykloturistiky. Tak máme pro turisty přehledně zpracované cyklotrasy. Pro silniční cyklisty tady toho moc není. Jediná trasa po rovině vede do Polska. Takže je zapotřebí se na kolo vybavit opravdu do hor," usmívá se Zuzana Luková.

Hornický skanzen Jan Šverma

Jedním z tipů, které jsem dostala, je pevnost Stachelberg a proto se tam teď vypravíme. Přecházíme přitom přes rozkopané rýchorské náměstí, které se opravuje. Na to, jak práce ovlivňují život zdejších lidí i turistů, se chci zeptat nezávislé místostarostky Evy Rennerové.

V Žacléři opravuji náměstí

„Ta opěrná zeď, která se teď na rýchorském náměstí opravuje, tak by měla být dokončena do konce srpna. Což je tedy takové to nejvytíženější turistické období. Došlo i k omezení dopravy, máme tady semafory. Ale pokud by si turisté zvolili Žacléř jako výchozí místo pro své výlety, tak určitě se tady dá zaparkovat. Buď ještě před tím dopravním omezením u městského úřadu, nebo je možné sjet do dolní části náměstí, tam je také možné zaparkovat," doplňuje Eva Rennerová.

Čtěte takéStachelberg, největší dělostřelecká tvrz v Čechách

A teď už zastavuji na parkovišti u Stachelbergu a musím dojít asi 500 metrů k samotné dělostřelecké tvrzi.

Tady už na mne čeká Tomáš Eichler, správce pevnosti. A hned přibližuje, jaké novinky na turisty čekají: „V letošním roce jsme pokračili v zabezpečování podzemí. A podařilo se nám zpřístupnit dva sály. Teď u nás mohou návštěvníci vidět v podzemí něco naprosto mimořádného. Dvě štoly nad sebou. V podstatě nikde jinde v České republice není nic podobného k vidění."

Rozhledna Eliška

To je tady pozvánka do pevnosti a já si ještě vyšlápnu na rozhlednu s krásným jménem Eliška. Ta stojí hned kousek od Stachelbergu. A je z ní opravdu nádherný výhled na celé Žacléřsko.

Spustit audio

Související