Dovrchní Jaroslav - tak se jmenuje nový východ ze štoly Jitřenka v hornickém skanzenu v Žacléři

26. červenec 2020 10:00

V hornickém skanzenu v Žacléři dokončili podzemní část nového prohlídkového okruhu. Vedení skanzenu chce prostřednictvím nových staveb návštěvníkům ukázat život a práci horníků a také to, jaké měli možnosti úniku z podzemí.

Jsme ve skanzenu a s ředitelem Karlem Novotným přicházíme k místu, které je zamřížované. A nad vchodem je napsáno: Dovrchní Jaroslav.

Čtěte také

Ještě než vstoupíme dovnitř, tak se musíme zeptat, kde jsme se to vlastně ocitli?
„Jsme před portálem východu Dovrchní Jaroslav. Otevírali jsme jej teď nedávno. Jde o druhou cestu ze štoly Jitřenka. Takový název jsme jí dali proto, že to vymyslel náš kolega Jaroslav Votoček, který nás bohužel před dvěma lety opustil."

Otevíráme zamřížované dveře a vstupujeme dovnitř. Procházíme malou chodbičkou vyztuženou trámy a prkny. Před námi je svažující se terén. Pokud bychom pokračovali dál, tak dojdeme do Jitřenky?
„Koukáme se dolů, ale správně bychom měli jít do štoly Jitřenka. Teoreticky bychom mohli narazit na skupinu návštěvníků, kteří se střídají zhruba po dvou hodinách, ti jdou opačným směrem."

Takto to tedy vypadalo ve skutečném hornickém prostředí?

„Ano. Když jsme vymýšleli tohle podzemí, tak jsme se ho snažili imitovat tak, jak to bylo někdy v onom 19. století nebo v první polovině 20. století, kdy se ještě používala v dolech dřevěná výztuž."

V hornickém skanzenu v Žacléři dokončili podzemní část nového prohlídkového okruhu

Vidíme skupinku návštěvníků v čele s průvodkyní Monikou Křížovou. Na co se lidé nejvíc ptají, co je zajímá?
„Kam si chodí horníci odskočit. To je velmi častý dotaz. Měli buď speciální kbelíky nebo vozík. Nebo zkrátka šli tam, kde je nikdo neviděl."

Čtěte také

Touto štolou prohlídka začíná. Kam se jde potom?
„Pokračujeme do sociálního bloku, kde měli horníci své šatny a potom prostor, kde se nastupovalo přímo do těžební klece a odjíždělo se do podzemí. Dál procházíme místem, kde se narážely vozíky. Chodíme do prádla, kde se oddělovalo uhlí od hlušiny. A nakonec jdeme k mašinkám."

Prohlídková trasa štoly Jitřenka v Hornickém skanzenu v Žacléři je díky novému východu Dovrchní Jaroslav dokončená. Přesto vedení skanzenu plánuje dobudovat ještě další východ, takzvanou šachtici.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související