Objev nového typu antibiotik, která ničí i odolné bakterie, jedny z nejnebezpečnějších patogenů

6. leden 2024

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Z kosmodromu na floridském mysu Canaveral odstartovala raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX s americkým vojenským miniraketoplánem X-37B na palubě. Jedná se o sedmý let raketoplánu, který při předchozích misích strávil celkem ve vesmíru už více než deset let. Co přesně je účelem mise, úřady nezveřejňují. Na palubě raketoplánu není žádná posádka.

Skupina vědců švýcarské farmaceutické firmy Roche zkoumá slibný objev nové třídy antibiotik, která fungují i proti obtížně léčitelným infekcím způsobeným velmi odolnými bakteriemi. O výsledcích studie léku s názvem Zosurabalpin informoval časopis Nature. Podle odborníků nová látka dokáže ničit bakterie Acinetobacter baumannii, které si vypěstovaly rezistenci proti mnoha známým a obvykle užívaným antibiotikům, a jsou proto považovány za velkou hrozbu.

Čtěte také

Na internetu se objevilo více než 4000 falešných e-shopů, které zneužívají povánoční výprodeje a slevy. Podvodné internetové obchody napodobují známé módní značky a při zakládání zákaznického účtu či platbě objednávky se z uživatelů snaží vylákat osobní či platební údaje. Weby mají navíc často vysokou pozici ve vyhledávání a díky tomu mohou působit důvěryhodněji. Informovala o tom antivirová firma Avast.

Astronauti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) otestovali na Zemi výtah, který je má do konce tohoto desetiletí – a ideálně již v roce 2025 – dopravit na povrch Měsíce. Výtah je součástí přistávacího modulu Starship pro program Artemis, buduje ho soukromá společnost SpaceX miliardáře Elona Muska. Kosmická loď Starship HLS dopraví dva astronauty na povrch Měsíce z posádkového modulu Orion. 

Čtěte také

V Brně vzniká unikátní projekt na záchranu mikrobiomu člověka. Jde vůbec o první autogenní mikrobiomovou banku na světě, ve které si běžný člověk může uchovat svůj střevní mikrobiom pro pozdější využití. Bezpečně, dlouhodobě a bez ztráty kvality vydrží uchovaný desítky let. Uchování vlastního mikrobiomu je jistá forma prevence, pro případ, kdy vážně onemocníme. Nutnost opakované léčby antibiotiky, prodělaná chemoterapie nebo závažná střevní infekce vedou k totální devastaci střevní mikrobioty. 

Kolumbijská vláda oznámila, že se pokusí vyzvednout předměty z vraku galeony San José z roku 1708, o němž se předpokládá, že obsahuje náklad v hodnotě miliard dolarů. Plány na vyzvednutí 300 let starého vraku, který je často označován jako "svatý grál všech potopených lodí", vyvolává kontroverze. Kromě hodnoty samotného nákladu jde i o archeologický klenot a znepokojení nad snahami o vyzvednutí cenností už vyjádřila Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO).

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související