Čínská sonda přinesla na Zemi vzorky z odvrácené strany Měsíce. Nahlédneme do historie naší planety?

29. červen 2024

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Vědci v Praze vyvíjejí novou generaci DNA testů při široké spektrum využití. Vyvíjejí dva typy DNA molekul, které lze v budoucnu využít pro vývoj nových testů na přítomnost různých virů či bakterií. Upravená DNA dokáže fungovat jako senzor a nacházet molekuly specifické pro různá onemocnění. Děje se tak prostřednictvím světelného záření nebo barvy. O výzkumu informoval v tiskové zprávě Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR.

Náhlý rozpad ruského satelitu donutil astronauty na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) přemístit se do kosmických lodí. Uvedl to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Není ale jasné, co způsobilo potíže satelitu, který je už několik let nefunkční. Americké velitelství vesmírných operací uvedlo, že zaznamenalo stovku kusů rozpadlého satelitu. Podle velitelství nyní tyto trosky nepředstavují hrozbu, situaci však nadále monitoruje.

Čtěte také

Čínská lunární sonda, která nese vzorky z odvrácené strany Měsíce, se vrátila na Zemi. Přistála v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Asi dva kilogramy hornin pocházejí z kráteru, který vznikl před zhruba čtyřmi miliardami let. A mohou vědcům pomoci odpovědět na otázky spojené se vznikem planet. „Mohli bychom se podívat nejenom do historie Měsíce, ale zároveň i do historie naší planety,“ doufá Pavel Gabzdyl z Hvězdárny a planetária Brno.

V Pardubicích byl představen katalog, který dokumentuje významný mincovní poklad i příběh možného střadatele ze 17. století. Byl člověk, který nedaleko Jevíčka zakopal 12 zlatých a 7 088 stříbrných mincí, bohatý obchodník? A komu byl určen honosný prsten? V roce 2020 si jeden muž při pravidelné prohlídce svých polností u obce Vysoká u Jevíčka na Svitavsku všiml rozryté země. Ta ho zaujala a při bližším prozkoumání objevil historické mince. V tu dobu ještě netušil, že našel největší mincovní depot ze 17. století o obsahu více než 7 000 mincí a v hodnotě 14,1 milionu korun. 

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.