Dvůr Králové nad Labem bude spolu s Berlínem hlavním místem záchrany nosorožce bílého severního

15. červen 2024

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) omylem odvysílal simulaci záznamu, podle něhož astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nacvičovali péči o člena posádky trpícího dekompresní nemocí. To vyvolalo na sociálních sítích vlnu spekulací o tom, zda se na ISS nestalo něco mimořádného. „Senzaci“ nicméně vyvrátila přímo posádka stanice, podle níž nahrávka byla omylem odvysílaným záznamem simulace.

Čtěte také

Na vrcholcích jedněch z největších hor ve Sluneční soustavě - gigantických sopkách ležících v tropickém pásmu Marsu - se tvoří jinovatka. Snímky rozlehlých kráterů s tenoučkou vrstvou námrazy náhodou zachytila sonda Trace Gas Orbiter (TGO) Evropské kosmické agentury (ESA). Vědcům objev pomůže lépe porozumět koloběhu vody na rudé planetě. Vědecký tým, který objev popsal v odborném časopise Nature Geosciences, jinovatka překvapila. 

Algoritmy by mohly pomoci vyšetřit Parkinsonovu nemoc z hlasuHlasové biomarkery mohou být citlivé ještě předtím, než se projeví hlavní symptomy Parkinsonovy nemoci jako třes, svalová ztuhlost, pomalost pohybů a problémy s rovnováhou a koordinací pohybů. Řeč by se dala použít jako jeden z ukazatelů. Nutný je ale celkový obraz člověka, který je na posouzení neurologem. Z celkového obrazu mohou hlasové biomarkery pomoci danou diagnózu zpřesnit. 

Čtěte také

Dlouhé sledování tabletu nebo hraní her v mobilu před spaním může zhoršit spánek

Berlínská zoologická zahrada Tierpark se spolu se ZOO Dvůr Králové stane místem záchrany takřka vyhynulého nosorožce bílého severního. Tierpark, jedna ze dvou zoologických zahrad v německé metropoli, vybuduje chovné a výzkumné středisko, ve kterém se díky umělé reprodukci mláďata narodí, oznámil šéf zoo Andreas Knieriem. Další podobné středisko vzniká ve východočeském Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku. 

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související