Kurkuma má protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Při zažívacích potížích může být účinná jako lék

16. září 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Americký národní úřad pro letectví (NASAvytváří tým, který bude zkoumat neidentifikové anomální jevy (UAP) na obloze. Do sběru dat hodlá zapojit veřejnost a své závěry chce transparentně sdílet s celým světem. UAP je termín podobný známějšímu UFO (neidentifikovaný létající objekt). NASA ale používá označení „neidentifikované anomální jevy“, které připouští také možnost, že některé z pozorování ve skutečnosti nejsou fyzické objekty, ale jevy v atmosféře.

Výzkumnému týmu Buněčné a molekulární imunoregulace (Cellular and Molecular Immunoregulation – CMI) Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) se podařilo získat prestižní mezinárodní grant HORIZON EUROPE. Projekt se zaměří na výzkum sepse a septického šoku, které ročně postihnou až 50 milionů lidí po celém světě a stojí téměř za 20 % světových úmrtí. U většiny přeživších pacientů navíc dochází k rozvoji dalších komplikací, které mají vliv na kvalitu jejich života. Celkový rozpočet projektu BEATsep činí 6,9 milionů Euro.

Čtěte také

Vědci na Novém Zélandu kvůli obavám o potravinovou bezpečnost v důsledku změn klimatu zkoušejí vypěstovat ovoce v laboratoři, a to bez částí, které se běžně vyhazují, jako je jádřinec jablka nebo slupka pomeranče. Zatímco o laboratorní verzi masa se pokouší několik týmů, u ovoce je to spíš výjimečné.

Kurkuma může být při léčbě potíží spojených s trávením stejně účinná jako lék. S odvoláním na studii publikovanou v odborném časopise BMJ Evidence-Based Medicine to napsal server britského listu The Guardian. Koření kurkuma, neboli indický šafrán, obsahuje přírodní látku zvanou kurkumin, která má protizánětlivé a antimikrobiální účinky. V jihovýchodní Asii se používá jako léčivý prostředek, mimo jiné k úlevě od zažívacích potíží. Doposud však nebylo jasné, jak dobře si vede v porovnání s běžnými léky na zažívací problémy, především proto, že nebyly provedeny žádné srovnávací studie.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související