Recept na zázvorový sirup. Spolu s kurkumou a prohřívacím kořením nám krásně vydesinfikuje celé tělo
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 00:36 Rozhovor s herečkou Zuzanou Slavíkovou
- 05:16 Zvyky a tradice druhé adventní neděle
- 09:41 Recept na zázvorový sirup
- 14:15 Navštívíme Muzeum parfémů v Dubaji
- 18:25 Kosmetický rádce poradí jak vybírat denní a noční krémy
- 20:47 Podíváme se na Mistrovství světa v naturální kulturistice
S bylinkářkou Radkou Svatošovou představujeme rostliny, které nám mohou pomoci v podzimní a zimní době posílit naši imunitu. A dnes přinesla do studia biosirup zázvor - kurkuma.
Je pravda, že zázvor, kurkuma a další prohřívací koření není přímo z našich zahrádek a luk. Ale dají se tyto ingredience koupit a dokonce v biokvalitě. U zázvoru i kurkumy je jedna zajímavost, kterou možná ne všichni vědí, že je můžeme poměrně snadno pěstovat i doma.
Čtěte také
U kurkumy máme více druhů a některé se dají snadno koupit. Ale zázvor si můžeme zkusit vypěstovat a není to nic složitého. Stačí si kousek zázvorového oddenku ulomit, ideální je, když má na sobě takové ty mladé pupeny. Přes noc jej necháme macerovat ve chladné vodě bez chlóru.
A druhý den zasadíme do hlíny, zaléváme ho a docela dobře prosperuje v podmínkách našich teplých bytů při pokojových teplotách.
Známe zázvorový čaj, ale kde všude můžeme zázvor použít?
Já zázvor moc ráda používám i v kuchyni, protože ráda vařím čínskou nebo indickou stravu. A kousek dávám i do mých oblíbených zeleninových a masových vývarů. Zvláště v zimě, aby se zázvor vyvařil.
Zázvorovo - kurkumový sirup je to opravdu lék, ale hodně silný. Takže všeho s mírou.
Radka Svatošová, bylinkářka
A kromě čaje si můžeme vyrobit různé sirupy. A je to opravdu velmi jednoduché. Do sirupu můžeme použít kromě zmíněného zázvoru i kurkumu a prohřívací koření, které máme rádi a potřebujeme. Hodí se badyán, skořice, trošku hřebíčku se může přidat. Nebo kardamom, která já osobně mám moc ráda.
Čtěte také
Kořeny se nemusí loupat, pokud jsou v biokvalitě, stačí je ne keramickým nožem nasekat na drobné kousky. A potom tyto kousky zázvoru spolu s kořením dáme do varné nádoby, ideální je třeba velká skleněná konvice. Zalijeme vodou a přivedeme k varu.
Můžeme krátce povařit a pak to odstavíme a dáme někam do chladu. Do druhého dne necháme louhovat. Potom přecedíme a přidáme cukr, v množství zhruba na jeden litr tekutiny jeden kilogram cukru. Já používám bílý cukr, díky němuž vynikne krásná, žlutá barva kurkumy.
Společně necháme přejít varem a vařící přeléváme do nějakých šroubovacích lahví, které si předem vypláchneme alkoholem.
Čtěte také
A navrch, po naplnění, zase kápneme trošku alkoholu, jako konzervační činitel. Tak se sirup nezkazí a vydrží klidně do příští sezóny.
Tyto kořeny mají velký vliv na naši obranyschopnost. A zjednodušeně řečeno nám vydesinfikují tělo. Tedy pomáhají proti bakteriím, virům, i proti různým hnilobným procesům a plísním. U kurkumy se udává i protirakovinné působení.
Tedy je to opravdu lék, ale hodně silný. Takže všeho s mírou, dodává bylinkářka Radka Svatošová.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Související
-
Nemůžete usnout? Místo prášků zkuste raději bylinky. Nadělí vám klid v duši a spokojený spánek
Máte problémy usnout bez prášku na spaní? Zkuste bylinkové přípravky. Mají snadné užívání a navíc si je můžete i sami připravit. Bylinky pro zdravý spánek.
-
Při sběru bylinek použijte staré indiánské pravidlo. Prozradí vám ho bylinkářka Radka Svatošová
Není bylina, aby na něco nebyla. Sezóna sběru bylinek vrcholí. Možná jste zkušení pěstitelé nebo se chystáte něco vysadit. Poradí vám bylinkářka ze školy Zelená louka.
-
Desatero bylin jako lék na naši fyzickou i duševní bolest doporučuje bylinkářka Radka Svatošová
„Od začátku jsem věděla, že se naše bylinková škola bude jmenovat „Zelená louka" - jakožto symbol prostoru plného květů a bylin," říká s úsměvem bylinkářka Radka Svatošová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.