X-men českých vědců je na světě! Speciální látka umí dopravit léčivo přímo do konkrétní buňky v těle

22. červen 2024

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Česko chce vyslat astronauta do vesmíru. Český záložní astronaut Aleš Svoboda zahájí v druhé polovině letošního roku dvouměsíční výcvik. Další dvouměsíční výcviky by měly následovat v následujících letech. Vždy se s nimi budou pojit vzdělávací, popularizační, osvětové i zážitkové aktivity pro veřejnost. Chystá se také soutěž o logo a název vesmírné mise. Ales Svoboda zdůraznil, že je pro něj důležité, že jde o národní projekt.

Česká republika bude mít od podzimu k dispozici vlastní hyperspektrální kameru na oběžné dráze kolem Země. Zařízení umožňuje pořizovat detailní snímky území a může pomoci přesněji mapovat například stav životního prostředí. Do vesmíru kameru vynese družice TROLL brněnské kosmické společnosti TRL SPACE. Hyperspektrální kamera dokáže z oběžné dráhy zachytit snímky ve více barvách, což umožňuje detailní rozlišení různých jevů. Má například velký potenciál při odhalování environmentálních problémů, jako jsou nelegální skládky, stavby, kácení lesů, znečištění vodních toků či monitorování stavu vegetace. 

Čtěte také

Ve čtvrtek 20. června ve 22:50 hodin nastal letní slunovrat, a tedy i astronomické léto (to meteorologické začalo už 1. června). Znamená to, že Slunce na své zdánlivé pouti po obloze dorazilo nad obratník Raka, tedy nejdále na sever. A protože je to slunovrat, začalo se v tomto bodě Slunce vracet zpět k jihu. Letní slunovrat je spojován s časem hojnosti a všeobecného dostatku. Nejkratší noc v roce byla proto od pradávna spojena s oslavami a magickými rituály.

X-men českých vědců má rozšířit možnosti kmenové léčby. K rozšíření genové léčby by výrazně mohli pomoci i čeští vědci z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Vyvinuli speciální látku, která umí dopravit léčivo přímo do konkrétní buňky v těle. Takových materiálů je zatím ve světě jen pár a tak založili firmu na vývoj nových, genových léků. Svou látku pojmenovali X-men, protože se vlastnostmi podobá známému komiksovému hrdinovi.

Čtěte také

Tuzemští odborníci testují nový způsob jak vyrábět radioaktivní léky. Ústav jaderné fyziky Akademie věd postavil v Řeži u Prahy novou laboratoř, kde bude vznikat čistý radionuklid aktinium-225 (225Ac). Ten je jedním z nejslibnějších zdrojů tzv. záření alfa, jež se užívá k léčbě rakoviny. Z něj pak německá firma připraví léky. Pokud experimenty dopadnou dobře, mohly by zajistit léčbu až pro 5 tisíc lidí ročně.

Archeologové objevili na Hradecku nejdelší pravěkou mohylu v Evropě. I meč z období stěhování národů. Jde o jeden z nálezů v trase budoucí dálnice D35 mezi Sadovou a dálniční křižovatkou u Plotišť nad Labem na okraji Hradce Králové. Pohřební mohyla o délce kolem 190 metrů s maximální šířkou 15,1 metru z doby kultury nálevkovitých pohárů datované do 4. tisíciletí před naším letopočtem byla objevena na rozhraní katastrů obcí Dlouhé Dvory a Lípa.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související