Lidské tělo má k dispozici účinný systém prevence a boje proti infekcím. Zajišťují ho imunitní buňky

16. prosinec 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Vědci z liběchovského Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR identifikovali soubor genů umožňující druhům přežít například teplotní extrémy nebo sucho. Určené geny jsou spojené s ochranou buněk před takzvaným oxidačním stresem a vytvářejí univerzální genetickou výbavu, která může následně ovlivnit osud druhů během globálního oteplování. Je evidentní, že klima na planetě se mění a že živé organismy se této změně budou muset nějakým způsobem přizpůsobit, uvedl vedoucí vědeckého týmu Petr Kotlík.

Astronautům na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se podařilo přijít na kloub gurmánské záhadě. Nalezli maličké rajče, které bylo součástí závěrečné sklizně z experimentu Veg-05 a posledních osm měsíců se pohřešovalo. "Dlouho jsme obviňovali našeho přítele Franka Rubia, který už odjel domů, že rajče snědl. Ale teď můžeme jeho jméno očistit. Rajče jsme našli," řekla s úsměvem astronautka amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Jasmin Moghbeliová v přenosu ze stanice s odkazem na svého kolegu z NASA.

Čtěte také

V Archeoparku pravěku Všestary začaly stavební práce na rozšíření vnitřních expozic. Za vybudování nástavby a přístavby schodiště k objektu sousedícímu s parkovištěm Královéhradecký kraj dá 18,25 milionu korun bez DPH. Celkové náklady projektu včetně dovybavení expozic vyjdou na 25,3 milionu korun bez započtení daně. Stavební práce začaly 1. prosince a potrvají do konce března 2025. Provoz archeoparku zůstává po dobu přestavby nepřerušen.

Proti infekcím bojují i krvetvorné kmenové buňky. Lidské tělo má k dispozici účinný systém prevence a boje proti infekcím, který zajišťují imunitní buňky. Výzkum vědců z Ústavu molekulární genetiky AV ČR ukázal, že kromě nich na akutní ohrožení reagují i krvetvorné kmenové buňky. Odborníci to potvrdili zatím na zvířecích modelech. Poznatky by v budoucnu mohly pomoci pochopit, jak optimalizovat imunitní reakce a předcházet sepsi.

Čtěte také

Systém, jenž automaticky vyhodnocuje průjezdnost komunikací v přeplněných městech, vyvinuli vědci z elektrofakulty Západočeské univerzity v Plzni. Auta stojící po stranách ulice brání v rychlém zásahu vozů záchranné služby a hasičů. Laserové měření problematická místa zmapuje a za jízdy zobrazuje minimální šířku průjezdového koridoru. Systém, na němž odborníci z katedry materiálů a technologií FEL spolupracovali se Správou informačních technologií města Plzně a Městskou policií Plzeň, měří šířku průjezdového koridoru pomocí laserových senzorů vzdálenosti.

Poslední večeře příbuzného Tyrannosaura rexe. Vědci objevili zkamenělé pozůstatky masožravého příbuzného obávaného Tyrannosaura rexe, včetně obsahu jeho žaludku. Mladý gorgosaurus, který žil před 75 miliony let v období křídy na území dnešní kanadské provincie Alberta, si pro svou poslední večeři vybral dvě dinosauří mláďata. To odborníkům pomohlo poodhalit stravovací návyky obřích predátorů a formulovat hypotézu, že se jejich potravní strategie během života měnila.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.