Archeopark pravěku ve Všestarech na Hradecku rozšíří za více než 30 milionů korun své expozice

14. prosinec 2023 08:17

Královéhradecký kraj rozšiřuje vnitřní expozice Archeoparku pravěku ve Všestarech. Investice za více než 30 milionů korun má pokrýt nástavbu na stávajícím objektu a novou přístavbu v jeho zadní části. V zimní sezoně je archeopark otevřený pouze pro předem objednané exkurze. Po dokončení úprav si budou moci lidé areál prohlédnout celoročně.

Čtěte také

„V pravěku nic není náhodou, tak já bych jen vysvětlil, co tady máme,“ ředitel archeoparku Radomír Tichý drží v ruce repliku kamenné sekery a poklepáním na základní kámen oficiálně zahajuje stavební práce.

„Ten samotný kámen jsme volili takový nenápadnější, ale přivezli jsme ho letos z expedice Monoxylon 4 a je to rohovec z ostrova Naxos, který dokonce používali už Neandrtálci k výrobě nástrojů,“ doplňuje Radomír Tichý.

Všestarský archeopark letos slaví 10 let od uvedení do provozu. V současné expozici si lidé mohou prohlédnout třeba model pravěké krajiny, jeskyni s malbami nebo panel s replikami nástrojů. „My jsme s tou expozicí pořád spokojeni. Ona slouží pro přehled pravěku. Ale ta nová budova by měla návštěvníka nalákat, aby tam viděl něco, co nikde jinde neuvidí. A tím jsou naše pokusy především pro mladší dobu kamennou.“

Návštěvníci tak budou moci v nové části expozice zblízka vidět třeba dřevěný člun vydlabaný z jednoho kusu kmene, který archeologové využili na jedné ze svých čtyř námořních expedic Monoxylon. Měří přes 9 metrů a v suchém stavu váží okolo 1200 kilogramů.

„On je nejzkušenější z těch člunů a zatím ten plán je ve fázi, kdy tady budou připravené krovy ještě před pokrytím střechy konstrukcí a krytinou, tak v tu chvíli by ho jeřáb měl dostat těmi krovy dovnitř. Na těch krovech by měl být člun zavěšen,“ vysvětluje Radomír Tichý.

Čtěte také

Chybět nebudou také dvě dílny pro práci dětí při školních exkurzích, kinosál nebo expozice, ve které archeologové představí své nálezy ze stavby nedaleké dálnice D11.

„My se teď díváme na tu budovu, která v tuhle chvíli má plochou střechu. Výsledkem rekonstrukce by měla být budova se sedlovou střechou. V expozici by mělo být hodně multimédií, protože my pro archeologický experiment často děláme pokusy, které jsou jen těžko opakovatelné. Například na moři nás nikdo nemůže navštívit nikdo na místě. Takže bychom to takto lidem rádi ukázali,“ dodává Radomír Tichý.

Naplánovat si cestu do pravěku a získat víc informací je možné na webových stránkách www.archeoparkvsestary.cz


Stavební práce v Archeoparku pravěku ve Všestarech na Královéhradecku potrvají do konce března roku 2025 a na provoz v areálu vliv mít nebudou.

Spustit audio

Související