Obce mohou žádat o dotaci na opravu bytů a ubytoven. Má to zlepšit situaci s dostupností bydlení

12. červen 2022 08:35

Až do konce srpna můžou obce žádat na Ministerstvu pro místní rozvoj o dotaci na opravu bytů nebo ubytoven pro ukrajinské uprchlíky. Ani po jejich odchodu nepřijdou ubytovací prostory na zmar. Na Královéhradecku této možnosti zatím využilo osm samospráv, například v Libranticích.

Čtěte také

„Jsou tu samé pavučiny, tady 20 let nikdo nebyl, možná i 30. A teď se to rekonstruuje. Natahala se voda a odpady, vše bylo zacpané. Dávali jsme nová okna, předělávali futra a dveře. Nyní přišly na řadu zdi,“ ukazuje Tomáš Tkačík, obyvatel Librantic, který tu ve volných chvílích s bratrem byt opravuje.

Obec se rozhodla začátkem dubna, že bytový prostor v budově obecního úřadu svépomocí opraví.

„My jsme to dělali, i když jsme nevěděli, že bude možnost na to získat peníze. Udělali jsme to pro ty Ukrajince. Bylo to nevyužité, tak jsme chtěli, aby to dávalo nějaký smysl, popisuje starostka Librantic Alena Hladíková.

Čtěte také

Ve dvou místnostech se společnou kuchyní a koupelnou by mělo nouzově získat ubytování 6 válečných uprchlíků z Ukrajiny. Úplně hotovo by tady mělo během prázdnin. Obec na opravy dostane 600 tisíc korun. 200 tisíc k tomu dá ze svého.

Bez dotace by všechny náklady museli zaplatit sami. Až uprchlíci odejdou, bude moct obec opravený byt dál využít. „Určitě by se to dalo využít potom jako byt pro mladé lidi, startovací byty nebo něco takového.

Čtěte také

O dotace v Královéhradeckém kraji zažádal na úpravu bytů třeba Broumov, Jaroměř pak chce opravit ubytovnu. Ministerstvo výzvu prodloužilo místo do konce května až do konce srpna.

„Program jsme se rozhodli prodloužit o tři měsíce vzhledem k aktuální situaci pokračující ruské agrese na Ukrajině. Momentálně také intenzivně jednáme o možných úpravách výzvy, aby byla vůči obcím a krajům ještě vstřícnější. Naším cílem je skutečně uspokojit co nejvíce žadatelů, říká Frček.

O dotaci tak už požádalo 120 obcí po celé republice za 185 milionů korun. Ministerstvo by chtělo rozdělit skoro jednu miliardu.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související