Na hradeckém letišti vyrostl stanový tábor pro uprchlíky jako případné poslední nouzové ubytování

2. červen 2022 08:00

Na letišti v Hradci Králové postavili hasiči tábor pro ukrajinské uprchlíky. Vedení kraje ho chce mít připravený jako poslední nouzové ubytování, pokud by došla volná místa v jiných ubytovacích zařízeních. A podrobné informace přímo na místě zjišťoval reportér Jakub Vik.

Čtěte také

Stojím u brány oploceného pozemku v areálu letiště, který patří královéhradeckým hasičům. Je to prostor, který hasiči vytipovali asi před třemi měsíci právě pro případný vznik stanového městečka. Místo je to poměrně nenápadné a částečně i zarostlé trávou. Přímo ke stanům se nedá dostat, od brány jsou vidět na panelové ploše tři velké zelené stany.

Stany, jak mi řekla mluvčí královéhradeckých krajských hasičů Martina Götzová, jsou nyní prázdné, lehátka, přikrývky a další potřebné věci mají hasiči připraveny ve vedlejším skladu.

Na místě teď chybí například i jídlo, které by se sem zaváželo až v případě potřeby. Kdy se v táboře objeví první uprchlíci zatím není jasné. Hasiči jsou schopni ovšem uvést tábor do provozu maximálně do 24 hodin.

Čtěte také

Kolik lidí by tedy mohlo v táboře najít přístřeší?

Teď je to připraveno řádově pro desítky lidí. Včera středočeská hejtmanka Petra Pecková ze STAN ve vysílání Radiožurnálu uvedla, že v minulosti dostaly kraje od Ústředního krizového štábu požadavek, aby vybudovaly taková nouzová přístřeší pro přibližně 50 běženců. Tudíž i tento tábor v Hradci Králové by měl požadovanou kapacitu splňovat.

Důležité je, že jde opravdu jen o nouzové ubytování. Uprchlíci by zde v případě potřeby měli pobývat pouze v řádu dnů. Kraj by jim pak měl být schopen zajistit ubytování plnohodnotné.

Čtěte také

Podobná nouzová městečka už vznikla v Praze a to konkrétně v Letňanech a Malešicích. To jsou ovšem dle požadavků Ústředního krizového štábu větší. Do každého z nich se vejde přibližně 150 běženců.

Jak je to teď s kapacitou ubytování pro uprchlíky v našem Královéhradeckém kraji?

Zatím se podle hasičů a vedení kraje daří umisťovat do nasmlouvaných ubytování všechny uprchlíky, kteří nemají možnost zajistiti si vlastní bydlení. V posledních týdnech těch nově příchozích uprchlíků jsou jen jednotky denně, někdy ubytování dokonce nepotřebuje vůbec nikdo.

Spíše teď hasiči řeší přesun uprchlíků ze zařízení, kterým například začíná letní turistická sezóna a dále tak už běžence ubytovávat nemohou.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související