Provozovatel autokempu Rozkoš stěhuje desítky ukrajinských uprchlíků. Chatky potřebuje pro turisty

13. květen 2022 08:18

Uprchlíci z Ukrajiny ubytovaní v městském autokempu Rozkoš u České Skalice přijdou na několik měsíců o svůj dočasný domov. Musí totiž uvolnit místo běžným turistům. Doteď měli utečenci k dispozici nejlepší chaty, které jsou v areálu k dispozici, ty jsou ale na hlavní letní sezónu dlouhodobě rezervované. 

Čtěte také

„Uklízí se to a dáváme vše do pořádku, protože tady bydleli dva a půl měsíce,“ říká jednatel městského autokempu Rozkoš Jan Šnajdr.

Stojíme u jedné z chat ve zdejším areálu. Je první, kterou její dočasné obyvatelky musely opustit. Podle Jana Šnajdra je potřeba chatu připravit na víkend, kdy do kempu přijedou účastníci dlouhodobě naplánovaného víkendového tuning srazu. „Tady ta chatka má záchod a sprchový kout. Zde je potom spaní a kuchyňská linka.

Právě chatky s vlastním sociálním zařízením, tekoucí vodou a možností vytápění vedení kempu původně zhruba pěti desítkám uprchlíků z Ukrajiny poskytlo. Teď je ale potřebuje pro běžné turisty a uprchlíci musí do skromnějšího. Právě do takových chat mě jednatel kempu vede. „Takže sem půjdou, je tady dvouplotýnkový elektrický vařič, lednička a obytná místnost, sociální zařízení jsou pár desítek metrů daleko.

Čtěte také

Mobilní buňky bez vody a záchodu jsou připravené, utečenci se do nich přesunou nejpozději do konce května.

„To není žádný problém pro nás, my jsme velmi vděční, říká například Naďa, že se stěhováním problém nemá.

Do Česka utekla se třemi dcerami. Pomoci si i tak váží. Současně ale připouští, že několika lidem přesun do horšího vadí. „Protože si už si zvykli, je jim tam hezky.

Uprchlíci z Ukrajiny ubytovaní v autokempu Rozkoš musí dočasně opustit prostory, které dostali k dispozici

Vedení autokempu uprchlíkům shání i jiné ubytování. Pět z nich se přestěhuje do bytů v nedalekém Náchodě, o dalších možnostech se ještě jedná.

Čtěte také

„Pokud by se ještě našly další byty a možnost uplatnění uprchlíků v jiných městech, tak samozřejmě dáme přednost tomu lepšímu ubytování, dodává Jan Šnajdr.

S největší pravděpodobností ale v chatách nižší kategorie v autokempu Rozkoš u České Skalice na Náchodsku skončí víc než tři desítky lidí, zpátky do lepšího se budou mít možnost vrátit v září.

Spustit audio

Související