Autokemp Rozkoš nabídl pomoc ukrajinským uprchlíkům, nemůže tak přijímat rezervace na letní pobyty

28. březen 2022 10:04

V areálu autokempu Rozkoš u České Skalice na Náchodsku našlo dočasný domov pět desítek uprchlíků z Ukrajiny. Kromě tří mužů - seniorů jsou v kempu výhradně ženy s dětmi.  Využívat mohou nejlepší apartmány a chatky v městském kempu. Přítomnost utečenců může ovlivnit blížící se turistickou sezónu. 

Čtěte také

„Malý je ve škole?“
„Doma.
„Škola nět?

Jednatel autokempu Jan Šnajdr se snaží bez překladatelky domluvit s několika ženami. Ty se pokouší o první česká slovíčka. Třeba slovo přehrada, na kterou se zrovna díváme, je pro ně ale oříšek. „Prehrada, přegrada.

Vcházím do chatky, která je teď domovem dvou žen a jejich dvou dětí. Podmínky jsou skromné, uprchlíci ale mají vlastní sociální zařízení i malou kuchyňku.

Čtěte také

„Nic lepšího bohužel není, ale na druhou stranu mají tam všechno. Teplo, vodu, energie a také přístup k internetu, vysvětluje Jan Šnajdr.

Takových chatek je momentálně obsazených dvanáct, jiní utečenci mají k dispozici tři apartmány.

Další chatky v areálu autokempu už k trvalejšímu bydlení příliš vhodné nejsou. Třeba proto, že jsou bez sociálních zařízení. „Je v nich v podstatě jen topení, takže se tam dá přežít, ale sociální zařízení a kuchyňka chybí. Za tím se musí chodit do společných prostor v ubytovně až na druhé straně areálu.

Čtěte také

Jestli se v příštích dnech nebo týdnech naplní i tyhle chatky a nebo se naopak vyprázdní ty aktuálně plné nikdo neví.

Blíží se přitom letní sezóna a apartmány i chatky jsou na některé termíny rezervované nebo dokonce zaplacené. „Lidé se ptají, ale my jim momentálně nedokáže pořádně odpovědět. Jestli letní rekreace bude nebo nebude.

Jak dlouho uprchlíci v kempu budou mít možnost zůstat rozhodne Rada města Česká Skalice na konci dubna.

Spustit audio

Související